VFX ARTIST TANFOLYAM

MOME és a DIGIC PICTURES együttműködésében

a NEMZETI FILMINTÉZET támogatásával

Magyarországon dinamikus fejlődést mutat a filmipar, minden szegmensében munkalehetőséget kínálva felkészült szakemberek számára. Kiemelten igaz mindez a digitális eszközökkel folyó filmes utómunka, és filmtrükkök (VFX) területén, ahol nagy a hiány a hozzáértő és folyamatosan tanulni, megújulni képes munkaerőből. Ehhez olyan oktatási modulok, tanfolyamok szükségesek, ahol a legújabb technológiai megoldások oktatása mellett a vizuális kultúra, a szakmai látásmód is nagy hangsúlyt kap. 

A MOME Open VFX Artist tanfolyamának célja, hogy olyan VFX szakembereket képezzen, akik a piaci igényekhez igazodva, nemzetközi szinten és produkciókban is megállják helyüket.  

(Részletfizetési lehetőség – írj az open@mome.hu -ra)

Ár / Jelentkezés

NFI által támogatott képzési díj:

350 000 Ft + ÁFA (27%)

Az "Érdeklődöm" gombra kattintva tudsz előjelentkezni, hogy elsőként kapj értesítést a következő időpontról!
Következő kurzus: 2024 ősz

A képzés teljes ára támogatás nélkül: 1.400.000.-Ft + ÁFA

Képzés célja

Alapvető célunk, hogy a képzés ne csak a szoftverek kezelésére koncentráljon, hanem a szakmai látásmód fejlesztésére és az professzionális együttműködéshez szükséges készségek magas szintű elsajátítására egyaránt. Szükségesnek tartjuk a kapcsolódó technikák alapszintű tanulmányozását, a produkciókon belüli kommunikáció megismerését, valamint a gyártási folyamat minden érintett területének bemutatását. Mindezt a legkorszerűbb filmes utómunka technikák alkalmazásával annak tudatában, hogy a technológia rendkívül gyors fejlődése miatt az eszközök folyamatosan változnak, így azokat újra és újra meg kell ismernie a szakma gyakorlóinak. 

Mindezt a legkorszerűbb filmes utómunka technikák alkalmazásával annak tudatában, hogy a technológia rendkívül gyors fejlődéséből következően az eszközök állandóan változnak, ezért a szakma gyakorlóinak el kell sajátítani a rendszeres tájékozódás és folyamatos tanulás rutinjait is.

Éppen ezért a szoftverek oktatása önmagában nem megoldás. Mi olyan szakemberek képzését szorgalmazzuk, akikben megvan az elhivatottság a szakma választott ága iránt, akik törekednek tudásuk folyamatos fejlesztésére. Célunk egy gondolkodásmód, attitűd átadása, ami egy egész életpályán segítség lehet, amihez mindig hozzá lehet illeszteni a friss technológiák használatához szükséges ismereteket. 

Neked szól, ha

 • szeretnél a filmes utómunkaiparban karriert kezdeni;
 • érdekel a digitális filmkészítés, a filmtrükkök világa;
 • 18. életéved betöltötted, érettségivel, társalgási angol nyelvtudással, számítógépes alapismeretekkel rendelkezel;
 • előzetes ismeretekkel rendelkezel a filmes, televíziós utómunka folyamataival és digitális eszközrendszereivel kapcsolatban. 
 • ha kifejezetten és célirányosan filmes VFX-szel szeretnél foglalkozni.
 • igényes vagy magaddal és a munkáddal kapcsolatban, ha úgy érzed minőség csak kitartó tanulás és gyakorlás útján jöhet létre.

Nem neked szól, ha

 • nem tudsz személyesen részt venni az oktatási alkalmakon és a tanfolyam ideje alatt nem tudsz rendszeres időt szakítani az otthoni feladatok elvégzésére/gyakorlásra;  
 • nem szeretnél professzionális filmalkotóvá válni;  
 • nem érdekel a vizuális effektek világa;  
 • nem rendelkezel alap számítógépes készségekkel;
 • nem szeretnél a filmes utómunkában dolgozni. 
 • ha a 3D-s technológiák speciális területein szeretnél dolgozni. (Ez alól kivétel lehet a shading ill. lighting, bár ebben az esetben is jelentős arányban lesznek a területedre nem szignifikánsan jellemző információk.)

Tematika

 1. VFX alapjai, manipulált látvány 
 2. VFX technológiák, vfx workflow
 3. VFX tervezés. Previs, techvis, VFX breakdown 
 4. Kompozitálás. 2D, 2.5D, 3D (Nuke) 
 5. Maszkolási technikák
 6. A kvantált idő. A shot időskálájának módosítása.
 7. Camera tracking, matchmoving (Nuke, Blender)
 8. CGI modellezés (Blender)
 9. CGI texturázás (Substance Painter)
 10. CGI világítás, render, (Blender)
 11. FX és szimulációk, particles
 12. Warping, morphing
 13. Deep compositálás
 14. Mattepainting
 15. A digitális kép jellemzői 
 16. Dinamika- és színtartományok
 17. Forgatás, on set VFX. Toolset, dokumentáció, plates
 18. Fényirányok és fénykarakterek, világítási alapvetések
 19. Perspektíva, látószög, térpozíciók
 20. Felvételi rendszerek – kamerák, optikák, shutter
 21. Asset és shot management
 22. VFX esettanulmányok 
 23. VFX a filmgyártási technológiákban
 24. Virtual Production 
 25. Grading 
 26. Karrier management, reel, portfolio
 27. Vizsgamunka konzultáció, vizsgamunka prezentáció 

Órarend

Ütemezés:
200 óra, hetente 2 alkalom
csütörtökönként 18.30–21.00,
szombatonként 10.00–16.30  

Helyszín:
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 
1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.

Korábbi órarend*

*Tájékoztató órarend, a friss órarend feltöltéséig.

Oktatók

Miért hasznos?

A gyakorlatorientált képzés strukturált áttekintést ad a filmes visual effects technológiákról, bemutatja az iparágban jelenleg sztenderdnek számító eszközöket és megoldásokat, valamint összefoglalja a praxishoz elengedhetetlenül szükséges legfontosabb tudnivalókat. 

A résztvevők gyakorlati feladatokon keresztül, a szakmában több évtizedes hazai és nemzetközi credittel rendelkező tanároktól sajátítják el a VFX alapvetéseit. 

GYAKORLÁSI LEHETŐSÉG 

Előzetes egyeztetés alapján lehetőséget biztosítunk az elsajátított ismeretek gyakorlására a tanfolyam során használt eszközökön. 

 

JELENTKEZÉS ÉS FELTÉTELEK

 • SZAKMAI PORTFÓLIÓ
 • MOTIVÁCIÓS LEVÉL
 • ÖNÉLETRAJZ
 • ÉRETTSÉGI

A szakmai portfólió koncentráljon a tárgyban készített munkák vagy önálló alkotások bemutatására. A bemutatott projekteken túl, kérjük az elvégzett munka, munkafolyamat pontos leírását, valamint a használt szoftver nevét feltüntetni! A jelentkezés további feltétele a számítógépes alapismeretek, valamint a társalgási szintű angol nyelvtudás.

Tájékoztatjuk tisztelt jelentkezőinket, hogy a tanfolyamra való bekerülés nem jelentkezési, regisztrációs és befizetési sorrendben történik, azt a beküldött portfolió/CV/ motivációs levél és a szintfelmérő feladatok együttes teljesítése és kiértékelése határozza meg. 

 

A TANFOLYAM ZÁRÁSA 

A képzés ideje alatt folyamatos otthoni feladatvégzésre kell számítani az érdeklődőknek. Így a képzés sikeres zárásához az otthon elkészített munkák, és a közösen kivitelezendő projektfeladatok bemutatása, valamint a vizsgára kiadott feladat megoldása szükséges. Mindezt a szakma jeles képviselőiből álló zsűri fogja értékelni nyilvános prezentáció során. 

A záróprezentáció időpontja: 2024. április 20.

Az értékelés szempontrendszere: a tanfolyam alatt elkészített munkák kreativitása, szakmai színvonala, valamint a prezentáció minősége. 

A képzés a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósul meg.