FILMES MODELLEZŐ & VR OPERÁTOR

Magyarország jelenleg a második legnagyobb filmgyártási központ Európában. Ezen a téren egyedül Nagy-Britannia előzi meg hazánkat. A folyamatosan érkező külföldi produkcióknak már versenyezniük kell a magyar stúdiókért, illetve a rendelkezésre álló munkaerő is korlátozott. Éppen ezért aktuális a jelenlegi helyzetben olyan szakembereket képezni, akik a filmes területeken az utánpótlást biztosítani tudják. 

E tanfolyam célja megismertetni építészként/tárgytervezőként végzett vagy jelenleg is felsőokatásban részt vevő jelentkezőkkel, esetleg már gyakorló szakemberekkel a filmipar művészeti részlegében (Art Department) dolgozó modellkészítő (Model Maker) munkáját.  

Ár / Jelentkezés

300 000 Ft + ÁFA

Jelentkezési határidő 2023-04-28
Kezdés 2023-05-06

Részletfizetési lehetőség!

Miről szól?

A díszlettervek alapján készülő díszletmodell fizikai, kézzel fogható karton változata mellett ma már a virtuális, 3D modell építése és bemutatása is szükséges. Ezen tudás alapjait és a szakmai fogalmak, illetve a technikai eszközök és szakkifejezések használatát, résztvevőink gyakorlati feladatokon keresztül sajátíthatják el a 10 hetes képzés során.

A technikai feltételeket a MOME Open biztosítja: az órák főként konzultációs jellegűek, valamint prezentációkra és a technikák használatának elsajátítására, alkalmazására terjednek ki. A gyakorlati képzéshez kapcsolódóan, és az egymásra épülő órák okán az intézményi kereteken túl szükség lesz heti 2-3 óra otthoni munkára is (3D modell építése, VR tér fejlesztése) a projektfeladatok elkészítéséhez.

A gyakorlati képzés keretein belül a cél tehát a filmipari produkciókban munkát vállalni tudó, gyakorlati tapasztalattal is rendelkező szakemberek képzése, utánpótlása. Olyan vállalkozói tudás elsajátítása válik ezzel lehetővé, amely – kiegészítve az egyetemi szakképzést – megfelel az országban működő hazai és a nemzetközi filmipari produkciós elvárásoknak egyaránt. Sikeresen végzett résztvevőink elérhetőségét a legnagyobb hazai filmprodukciós cégek felé kiközvetítjük. 

Neked szól, ha

 • van kézügyességed és térlátásod; 
 • szeretnél filmes díszletek megalkotásán dolgozni a filmiparban; 
 • van már valamilyen szintű vizuális művészeti irányú vagy filmes, építész, tárgytervezési tapasztalatod, vagy előképzettséged; 
 • érdekel a kartonmodellek és a virtuális terek összefüggése a filmkészítéssel, és ezek létrehozásának gyakorlata is; 
 • a filmgyártásban alkalmazott innovatív, mai technikai megoldások használatát elmélyültebben szeretnéd átlátni és alkalmazni, akár más területeken is; 
 • részt tudsz venni szombati napokon délelőtt a MOME Campuson az oktatáson; 
 • heti 2-3 órát az otthoni feladatokra is időt tudsz szakítani. 

Nem neked szól, ha

 • nem szeretnél professzionális filmalkotóvá válni; 
 • nem érdekelnek a filmes látványvilágok, díszletek; 
 • nem tudsz személyesen részt venni az oktatási alkalmakon; 
 • nem rendelkezel alap számítógépes készségekkel;
 • nem ismered és még soha nem használtad az ArchiCAD programot;
 • nem szeretsz modellezni.

Mit fogsz megtanulni?

A képzés során megismered a filmipar működését és szakági felosztását. Képet kapsz a hazai filmgyártási viszonyokról és a jelenlegi piaci helyzetről. Vázlatosan áttekintjük a díszlettervezés folyamatát és ezen belül részletesen ismertetjük a modellező feladatait. Bemutatjuk a filmes díszletmodellek építéséhez használt anyagokat, eszközöket. A kivitelezés szempontrendszerét külföldi produkciókban felhasznált díszletmodellek bemutatásán keresztül elemezzük. 

Gyakorlati képzés keretein belül fogod elsajátítani a díszletmodell építés technikáit. Díszlettervek alapján készítünk el egy részletes és jól használható díszletmodellt kartonból, és a 3D nyomtatást is kipróbálhatod a gyakorlatban. 

A számítógépes modellező ismereteidet elmélyítjük, vagy kiegészítjük. A filmes díszlettervezéshez is jól használható, és a szakmában népszerű Rhinoceros szoftverben építjük meg a díszlet virtuális modelljét, amit az Unreal Engine alapjait megismerve alakítunk át bejárható virtuális térré. 

Órarend

Ütemezés:

10 alkalom – szombatonként – 10.00-13.15

Fontos, hogy tudj időt szakítani az egyes alkalmak közötti otthoni feladatok elvégzésére is!

Helyszín:

MOME Campus
1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.

Órarend

Minden jog fenntartva: MOME / Sulyok Levente

Oktatók

 • Vincze Zsuzsanna

  jogász, filmes szakíró, kreatív producer, a tanfolyam projektmenedzsere

  Tanulmányait az ELTE jogi karán, az ELTE mozgókép- és médiakultúra, valamint filmtudomány MA szakán végezte. Számos audiovizuális alkotás, filmszakmai kiadvány és rendezvény létrehozásán dolgozott, producerként, kreatív alkotóként, szerkesztőként, szakértőként. 

Miért hasznos?

Tanfolyamunkon elsősorban a filmes Art Departmentben hasznosítható tudás átadása a cél, de a rohamosan fejlődő VR technológia ismerete egyéb más szakterületeken is értékesíthető tudást biztosít. 

A képzés végén az elkészült modelleket kiállítjuk és elemezzük, valamint az Art Departmentekben megszokott módon VR szemüveg segítségével lépünk be a virtuális díszletekbe. 

A tanfolyam elvégzése után filmes produkciók művészeti részlegében tudsz majd modellezőként (Model Maker) és VR operátorként munkát vállalni, elhelyezkedni.