FILMES MODELLEZŐ & VR OPERÁTOR

Magyarország jelenleg a második legnagyobb filmgyártási központ Európában. A folyamatosan érkező külföldi produkcióknak már versenyezniük kell a magyar stúdiókért, illetve a rendelkezésre álló munkaerő is korlátozott. Éppen ezért aktuális a jelenlegi helyzetben olyan szakembereket képezni, akik a filmes területeken az utánpótlást biztosítani tudják. 

E tanfolyam célja megismertetni a filmipar művészeti részlegében (Art Department) dolgozó modellkészítő (Model Maker) munkáját. Nemcsak építészként / tárgytervezőként végzett, vagy jelenleg is felsőokatásban részt vevő hallgatókat várunk, hanem már gyakorló szakembereket és a terület iránt érdeklődő jelenkezőket is.

Ár / Jelentkezés

Képzés díja: bruttó 381.000.-Ft

300 000 Ft + ÁFA (27%)

Az "Érdeklődöm" gombra kattintva tudsz előjelentkezni, hogy elsőként kapj értesítést a következő időpontról!

Miről szól?

A díszlettervezés folyamatában fontos lépés, amikor elkészül a díszlet méretarányos, kézzel fogható karton változata. Ekkor láthatóak először a tervezett díszlet térbeli arányai. De emellett ma már a díszlet virtuális modellezése és annak bemutatása is szükséges.

Ezen tudás alapjait és a szakmai fogalmak, illetve a technikai eszközök és szakkifejezések használatát az elméleti részben, a modellépítést pedig gyakorlati feladatokon keresztül sajátíthatják el a hallgatók a 10 hetes képzés során.

A gyakorlati képzéshez kapcsolódóan díszletmodellt építünk kartonból, illetve 3d szoftverrel. Az egymásra épülő órák miatt az intézményi kereteken túl szükség lesz a gyakorlati résznél heti 2-3 óra otthoni munkára is.

Neked szól, ha

 • van kézügyességed és térlátásod; 
 • szeretnél filmes díszletek megalkotásán dolgozni a filmiparban; 
 • van már valamilyen szintű vizuális művészeti irányú vagy filmes, építész, tárgytervezési tapasztalatod, vagy előképzettséged; 
 • érdekel a kartonmodellek és a virtuális terek összefüggése a filmkészítéssel, és ezek létrehozásának gyakorlata is; 
 • a filmgyártásban alkalmazott innovatív, mai technikai megoldások használatát elmélyültebben szeretnéd átlátni és alkalmazni, akár más területeken is; 
 • részt tudsz venni szombati napokon délelőtt a MOME Campuson az oktatáson; 
 • heti 2-3 órát az otthoni feladatokra is időt tudsz szakítani. 

Nem neked szól, ha

 • nem szeretnél professzionális filmalkotóvá válni; 
 • nem érdekelnek a filmes látványvilágok, díszletek; 
 • nem tudsz személyesen részt venni az oktatási alkalmakon; 
 • nem rendelkezel alap számítógépes készségekkel;
 • nem ismered és még soha nem használtad az ArchiCAD programot;
 • nem szeretsz modellezni.

Mit fogsz megtanulni?

A képzés során megismered a filmipar működését és szakági felosztását. Képet kapsz a hazai filmgyártási viszonyokról és a jelenlegi piaci helyzetről. Vázlatosan áttekintjük a díszlettervezés folyamatát és ezen belül részletesen ismertetjük a modellező feladatait. Bemutatjuk a filmes díszletmodellek építéséhez használt anyagokat, eszközöket. A kivitelezés szempontrendszerét nálunk készült nagy külföldi produkciókban felhasznált díszletmodellek bemutatásán keresztül elemezzük.

Gyakorlati képzés keretein belül fogod elsajátítani a díszletmodell építés technikáit. Díszlettervek alapján készítünk el egy részletes és jól használható díszletmodellt kartonból, és a 3D nyomtatást is kipróbálhatod a gyakorlatban. 

A számítógépes modellező ismereteidet elmélyítjük, vagy kiegészítjük. A filmes díszlettervezéshez is jól használható, és a szakmában népszerű Rhinoceros szoftverben építjük meg a díszlet virtuális modelljét, amit az Unreal Engine alapjait megismerve alakítunk át bejárható virtuális térré. 

Órarend

Ütemezés:
10 alkalom – szombatonként – 10.00-13.15

Fontos, hogy tudj időt szakítani az egyes alkalmak közötti otthoni feladatok elvégzésére is!

Helyszín:
MOME Campus
1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.

Minden jog fenntartva: MOME / Sulyok Levente

Korábbi órarend*

*Tájékoztató órarend, a friss órarend feltöltéséig.

Miért hasznos?

Tanfolyamunkon elsősorban a filmes Art Departmentben hasznosítható tudás átadása a cél, de a rohamosan fejlődő VR technológia ismerete egyéb más szakterületeken is értékesíthető tudást biztosít. 

A képzés végén az elkészült modelleket kiállítjuk és elemezzük, valamint az Art Departmentekben megszokott módon VR szemüveg segítségével lépünk be a virtuális díszletekbe. 

A tanfolyam elvégzése után filmes produkciók művészeti részlegében tudsz majd modellezőként (Model Maker) és VR operátorként munkát vállalni, elhelyezkedni.