Experimentális fotográfiai tanfolyam

Merülj el a kísérleti fotográfia világában!

Az experimentális fotográfia tanfolyam alatt elmélyülhetsz a kísérleti fotográfiában és a fotó médiumának határaival ismerkedhetsz meg. Ha szeretsz kísérletezni valamint markáns és egyedi utakra rátalálni akkor itt a helyed. 

A kísérletezés gesztusában benne rejlik a szabályok, korábbi formák felülvizsgálata és kétségbevonása. A fotográfia és más művészeti ágak ( festészet, film, grafika, animáció..stb.) határával és a terület neves alkotóival valamint munkamódszerükkel előadások formájában ismerkedhetsz meg. Szabadon kísérleti feladatból kiindulva építheted az önálló anyagodat és a csoporton belül de egyénileg is konzultálhatsz készülő képeidről.

Ár / Jelentkezés

Képzés díja: bruttó 317.500.-Ft

250 000 Ft + ÁFA (27%)

Jelentkezési határidő: 2024-09-23
Kezdés: 2024-10-03

Részletfizetési lehetőség!

Képzés felépítése

A témához kapcsolódó előadások az experimentális fotográfia műfajok áttekintésével kezdődnek, valamint a műfaj kialakulásával és előzményeivel foglalkozunk, elsősorban az avantgard, neoavantgard, koncept, popart, posztmodern, újhullám és kortárs tendenciákra koncentrálva.

Kísérleti stúdiumok keretében dolgozunk, módszerünk az alternatív képrögzítő-és módosító eljárások, a fotótechnológia változatos alkalmazása. Fejlesztjük a csoporton belüli gondolkodást az alkalmakon átívelő tervezési feladatról folyó párbeszédet és a koncepciók megvitatását. A kurzus célkitűzése az egyedi koncepciók kitalálása, megtervezése és kivitelezése.

A képzés végén csoportos kiállítás lesz, amelyen az elkészült munkák a közönség számára megtekinthetőek.

Neked szól, ha

 • Szívesen kísérletezel és kalandozol a fotográfia határterületére. Nyitott vagy a csoportban résztvevők gondolkodásmódjára és a készülő anyagaik kapcsán igényled a folyamatos konzultációt, reflexiót.
 • Szívesen veszel részt fényképekről kialakuló diskurzusokban.
 • Fotográfus vagy és alkalmazott területekkel foglalkozol, de kiemelten érdeklődsz a fotográfia experimentális és képzőművészeti irányai iránt. Vagy már korábban készítettél kísérleti anyagokat, de szívesen fejlesztenéd sorozataidat és részt vennél kritikai építő jellegű diskurzusokban.

Nem neked szól, ha

 • A MOME fotó szakára szeretnél felkészülni. 
 • Nem szeretsz kísérletezni, új és kreatív technikákat felfedezni és a megtervezett már ismert utakat járatlanokra felcserélni.
 • A fotózás alapjait szeretnéd elsajátítani.
 • Nem szeretsz fényképeket elemezni, fényképekről diskurálni.

Miért hasznos?

Alkotómunkáddal kapcsolatban folyamatos reflexióra számíthatsz tanáraidtól és csoporttársaidtól egyaránt. A tanfolyam végére fejlődni fognak önálló kísérleti fotós képeid/sorozataid. A témához kapcsolódó kérdésekhez és dilemmákhoz többféle perspektívából közelítünk és asszociatív példákon keresztül hasonlítjuk össze a fotográfia kísérleti ágához tartozó alkotók munkamódszerét. 

Milyen témákra számíthatsz a képzés során?

 • A digitális képalkotás és a különböző fotóeljárások szintetizálására.
 • Fotómátrixok és digitális kollázsok a hazai fotóművészetben.
 • Műhelytitkok. Mi történik, ha nem a tervezett szerint alakul egy fotó. A hiba beépülhet az alkotói folyamatba és esztétikájával újabb jelentés rétegeket kölcsönözhet a képnek.
 • Diskurzus a tanfolyam során készült autonóm alkotásokról, párbeszéd a koncepcióról és a megvalósult képekről a csoporton belül.
 • Installációk a fotóművészetben, elrugaszkodás a galéria falaira szabályosan kirakott képek esztétikájáról. Hogyan lehet tervezni a nézők dinamikus mozgásával a kiállítótérben?
 • A tanfolyam alatt készült munkák installációs szituációba történő áthelyezése, első lépések a megvalósítás felé

Ütemezés/Helyszín

Ütemezés:
10 alkalom – csütörtökönként – 17:00-20:00

Helyszín:
MOME Campus
1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.

Órarend

Az órarend változtatás jogát fenntartjuk!

Tematika

Az alkalmak során a következő témák nem időrendben követik egymást:

 • Az experimentális fotográfia műfajok áttekintése
 • Az előzményei, a 20. század eleji avantgárd, (pl. Moholy-Nagy László fotogramjai).
 • A mozgókép és az állókép határterülete
 • Installációk a kortárs galéria tereiben
 • Mit nevezünk absztrakt fotónak?
 • A hibára épülő esztétika és a roncsolás gyakorlata
 • Előre nem látható eredmények képalkotó szerepe
 • Kamera nélkül készült képek és a technikailag nem sokszorosítható fényképek
 • 2D-3D, fotó és dimenziók

2 helyszíni workshop témája:

 • vetített kép, kép a képben, tér kollázs, valóság és fikció
 • szekvencia, fázisképek, fotó mátrix, mozgókép és állókép határterülete

Zagyvai Sári

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció szakán, Fotó szakirányon szerezte diplomáját.  A MOME doktori iskoláját 2014-ben kezdte el és a multimédia területén DLA fokozatát 2023-ban szerezte meg. Képeit számos egyéni és csoportos hazai és külföldi kiállítás mutatta be.

“A hazai kortárs fotóművészet folyamatosan kísérletező, egyéni látásmódú képviselője, aki a világ megismerésének és megmutatásának komplexitását változatos technikával készült fotókkal, izgalmas képi nyelvezettel próbálja leírni. Művészi érdeklődése fókuszában a fotó elsődleges, megörökítő tulajdonsága áll, amelynek 21. századi létjogosultságát az analóg és a digitális technikák ötvözésével feszegeti és kérdőjelezi meg. A naturalista képtől eltávolodó és absztrakt felé közelítő, már-már festői, hibrid látványt teremt. A művész előszeretettel kalandozik a fotó határterületeire, bátran kísérletezik képzőművészeti műfajokkal is.”

/Popovics Viktória,” művészettörténész, kurátor – Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum/

Drégely Imre

Fotográfus, egyetemi oktató

A Magyar Iparművészeti Főiskola (MOME) Vizuális Kommunikáció Tanszékén, fotó- alkalmazott grafika szakon diplomázott 1992-ben, majd 1994-ben egyetemi diplomával végzett a Főiskola Mesterképző Intézetében. 1998 óta a MOME oktatója, a Média Intézet Fotográfia Tanszék művésztanára. Több évtizede tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, Balogh Rudolf-díjas fotóművész.

Alkotói és oktatói munkájában a fotó alternatív, experimentális műfajait képviseli. Ezeken a területeken, a szakos programok mellett intézeti és egyetemi körű kurzusok, workshop-ok vezetője.

https://dregeye.com/