Tanfolyam

A Music Video 1.0 tanfolyam keretei között a videoklip kultúrájába, valamint tervezési és forgatási folyamataiba vezetünk be.

„Megérteni majd kipróbálni” – mi ebben a logikában hiszünk, ezért a tanfolyam első szakaszában elsősorban az ismereteidet és a képességeidet szeretnénk fejleszteni, a második szakaszban pedig abban segítünk, hogy csoporttársaiddal egymást támogatva gazdája (kiötlője, rendezője, producere) légy saját videoklipednek, amelynek bemutatójával ünnepeljük majd a 16 alkalmas, 70 órás tanfolyam befejezését. Lehet, hogy a következő klipszemlét még nem te fogod megnyerni, de minden segítséget megadunk, hogy a barátaid vagy megrendelőid bandája számára te készítsd el azt az első videót, ami belöki a csapat karrierjét.

Ár és férőhely

209.000 Ft + ÁFA (27%)

JELENTKEZZ MOST

Jelentkezési határidő: január 21.

A tanfolyam minimum 12, maximum 15 fővel indul. Várhatóan 3 vagy 4 kisebb csoportot alkotva fogjátok elkészíteni a tanfolyamot záró videókat (a csoportokon belül mindenki saját projektjének vezetője, tehát 15 fő = 15 videó).

Rumex - Summer Syndrome

r.: Fazakas Fanni

 

Legjobb rendezés

2015 Magyar Klipszemle

 

Mit fogsz tanulni?

A videoklipre úgy tekintünk, mint költészet-zene-mozgókép szerves egységére, ezért mindhárom területtel foglalkozunk majd. Az első kettővel a megismerés és az elemző képességek fejlesztése révén, az utolsóval alkotói szempontból is, az összes elengedhetetlen munkafázison keresztülhaladva: koncepció, treatment, script, moodboard, storyboard, animatik, forgatás, vágás, utómunka, kommunikáció. A képzés folyamán meg fogod ismerni a szakterület alapvető fogalomkészletét és alkotói módszereit. Addig a pontig tudunk elvinni, ameddig az art direction hatóköre ér, az elkészült mozgókép és a zenei vállalkozás piaci-üzleti menedzsmentje egy másik tanfolyamba férhetne csak bele.

Subscribe - Every Skin

r.: Horváth Viktor

 

2014 legjobb magyar klipjei

STENK

 

Órarend és helyszínek

Az alkalmak hétköznap 17:00-től 20:30-ig (30 perc szünettel), valamint néhány alkalommal szombaton kerülnek megtartása.

A tanfolyam négylépcsős mérföldkő-struktúrát követ (kick-off -- két köztes milestone -- záróvizsga). A képzés része egy nyolc órás forgatási gyakorlat is (műteremben vagy külső helyszínen), amelyen szupervízorként tanfolyamoktató is részt vesz.

Részletes menetrend

Helyszínek:

MOME TWO
1121 Budapest, Budakeszi út 12-22.

MOME Z
1111 Budapest, Bertalan Lajos u. 2.

Ponton Openspace
1015 Budapest, Batthyány u. 65.

Oktatók

A tanfolyam három vezetője a videoklip-kultúra három különböző aspektusát képviseli: egyikük nemzetközi piacon foglalkoztatott gyakorló alkotó, másikuk kipróbált tervezésmódszertani és kreativitásfejlesztési guru, a harmadik zenei hátterű kritikus, elemző. Mindhárman a MOME tanárai, és büszkék rá, hogy saját vagy tanítványaik munkái révén ott vannak a legkiválóbb hazai videoklipek mögött.

 • Veres Bálint

  Veres Bálint

  esztéta, kritikus, kurátor, a MOME docense

  Zeneszerzői tanulmányokat folytatott, majd teóriával kezdett foglalkozni és 2008-ban doktorált zeneesztétikából. A MOME-n folyó videoklipes képzések egyik kezdeményezője, több sikeres music video projekt konzulense. A tanfolyam egyik vezetője, a „videoklip kultúrája”, valamint az „analízis” képzési területek felelőse. Jonathan Glazer és Spike Jonze artisztikus-melankolikus munkáiért különösen lelkesedik.

 • Bodóczky Antal

  Bodóczky Antal

  média designer, látványtervező, autonóm alkotó, installáció- és sárkányépítő, a MOME adjunktusa

  Számtalan színházi, táncszínházi és egyéb, a vizuális kommunikáció területéhez tartozó produkcióban vett részt. VJ-ként és videoklip rendezőként több mint húsz éve foglalkozik a kép-hang integrációjával. A MOME Média Design tanszékén több éve vezet videoklip kurzust, melynek hallgatói köréből magyar és nemzetközi szinten is sikeres kliprendezők kerültek ki. Egy klip készítésekor alapkövetelmény számára, hogy a kép és a hang egymás rejtett dimenzióit felfedje, valamint a figyelmet lekötő vagy szellemes vizuális megoldások tartalmi, jelentésbeli rétegzettséggel járjanak együtt.

 • Horváth Viktor

  Horváth Viktor

  díjnyertes videóklip és reklámfilm rendező

  Jelölve és díjazva lett többek között az amerikai SXSW Film Fesztiválon, a Berlin Music Video Awardson, az angliai Encounters Short Film Fesztiválon, valamint többszörös díjazottja a Magyar Klipszemlének és Vimeo Staff Picknek. Munkáit olyan neves magazinok közölték, mint a Rolling Stones, GQ, Fader vagy a Nowness. http://horvathviktor.com

Tutorok

 • Sánta Balázs

  utómunka (poszt-produkciós szoftverek) modul

 • Tóta András

  utómunka (poszt-produkciós szoftverek) modul

 • Hajnóczy Csaba

  hang utómunka (hangszoftverek) modul

Ólafur Arnalds - This Place Was A Shelter

r.: Bedzsula Ádám

 

Első helyezett

Ólafur Arnalds klip pályázat

 

Mi a feltétele a jelentkezésnek?

Ha érettségivel, társalgási szintű angol nyelvismerettel és számítógépes alapismeretekkel rendelkezel, valamint a tanfolyam szakmai céljai egybeesnek a te céljaiddal, akkor igazából nincs is más előfeltétel.

Van azonban néhány dolog, ami nem elvi, hanem gyakorlati síkon szükséges lehet a sikeres részvételhez (de hiányukra is van megoldási javaslatunk):

 • legyen a birtokodban valamilyen mozgókép- és hangfelvétel rögzítésére alkalmas eszköz (akár egy újabb generációs mobiltelefon), valamint otthon (vagy ahol a fejlesztési feladatokat végzed majd) egy ezzel összekapcsolható személyi számítógép, amin telepítve van valamilyen vágó és utómunka szoftver (vannak használható ingyenes szoftverek is)
 • rendelkezz a minimálisan szükséges eszközök és szoftverek kezelésének ismeretével (legalább felhasználói szinten)
JELENTKEZZ MOST

Jelentkezési határidő: január 21.

Yvein Monq - Twun

r.: Horváth Viktor

 

Legjobb styling

2015 Magyar Klipszemle

 
?

Mit tehetek, ha nem rendelkezem a szükséges eszközökkel?

A tanfolyam minden résztvevője 50%-os kedvezménnyel veheti igénybe a KraftRental Kft. eszköz- és szolgáltatáskölcsönzői kínálatát, amely egyébként is az egyik legjobb a piacon. Ha csak egy speciális kamera kellene egy forgatási napra, vagy teljes felszereléssel műteremre lenne szükséged, a kedvezmény keretében mindezek elérhetők.

PASO - Részeg

r.: Horváth Viktor

 

Legjobb klip

2015 Magyar Klipszemle

 
?

Mit tehetek, ha a szükséges eszközök a rendelkezésemre állnak, de a szoftveres ismereteim hiányoznak, vagy valamelyik előismereti területen felzárkózásra lenne szükségem?

Erre is van megoldásunk. A tanfolyam résztvevői egyéni tutorok közreműködésére számíthatnak három különböző területen: poszt-produkciós szoftverek, hangszoftverek, operatőri ismeretek

Az önálló modulokként igényelhető tutorálásokra szakterületi MOME-s oktatók, valamint szakmai díjakkal kitüntetett operatőrök, zeneszerzők állnak készen. Tutori munkájuk keretében mindenkivel egyénileg foglalkoznak, a tutorálás helyszíne a Ponton Openspace vagy a MOME Média Design tanszékének műterme. A tutorálásban elérhető három szakterület nem képezi a tanfolyam törzsanyagát, tehát külön díjazás ellenében, alkalmi jelleggel igényelhető.

 • Poszt-produkciós szoftverek ismerete modul - tutorálási óradíj: 5000 Ft + ÁFA/óra
 • Hangszoftverek ismerete modul - tutorálási óradíj: 5000 Ft + ÁFA/óra
 • Operatőri ismeretek modul - tutorálási óradíj: 5000 Ft + ÁFA/óra

Pajor Tamás - Szeretem Pestet

vágó.: Pajor Kristóf

 

Közönségdíj

2016 Magyar Klipszemle

 

Neked szól, ha

 • a zene alapú audiovizuális kisműfajokat kreatív kihívásnak érzed
 • az ötletesség és a szakértelem számodra is előrébbvaló, mint a költségvetés nagysága
 • tele vagy koncepciókkal, csak még nem tudod, hogyan lehetne ezeket megvalósítani
 • érdekelnek a kortárs vizuális kultúra trendjei
 • egyszerűen csak szerencsét próbálnál ezen a terepen

Nem neked szól, ha

 • a videoklip számodra olyasmi, mint az étkezésben a fast food
 • a YouTube-ot csak rádiózásra használod
 • még nem ábrándultál ki a vázákat összetörő szerelmespárokból, menő autók előtt vagizó rapperekből, szikla tetején zenélő zenekarokból és hasonlókból
 • nem bírod a kitartó, pepecselő munkát, irtózol a csapatmunkától és nem tudsz rendszeresen részt venni a foglalkozásokon

Dansor feat. Ayden Vice - Theory Of Love

r.: Fazakas Fanni

 

Legjobb látvány

2016 Magyar Klipszemle