Music Video tanfolyam

Az ötlettől az utómunkáig

A Music Video tanfolyam keretei között a videoklip kultúrájába, valamint tervezési és forgatási folyamataiba vezetünk be, annyira komplex formában, amennyire csak belefér.

“Megérteni majd kipróbálni” – mi ebben a logikában hiszünk, ezért az egész tanévet átívelő tanfolyam első szakaszában elsősorban az ismereteidet és a képességeidet szeretnénk fejleszteni, a második szakaszban pedig abban segítünk, hogy csoporttársaiddal egymást támogatva gazdája (kiötlője, rendezője, producere) légy saját videoklipednek, amelynek nyilvános bemutatójával ünnepeljük majd a több mint 120 órás tanfolyam befejezését.

Ár / Jelentkezés

Hamarosan!

Az "Érdeklődöm" gombra kattintva tudsz előjelentkezni, hogy elsőként kapj értesítést a következő időpontról!
Következő képzés: 2024 ősz

Ólafur Arnolds – This Place Was A Shelter
r.: Bedzsula Ádám, Kocsis Erik

 • Első helyezett
  Ólafur Arnolds klip pályázat

Miért hasznos?

Lehet, hogy a következő klipszemlét még nem te fogod megnyerni – bár első tanfolyami ciklusunk egyik vizsgamunkája elhozta a “legjobb vágás” díjat 2019-ben -, ahhoz azonban minden segítséget megadunk, hogy a barátaid vagy megrendelőid bandája számára te készítsd el azt az első videót, ami belöki a csapat karrierjét, számodra pedig egy ilyen referencia komoly ajánlólevél lehet a reklám- és filmipar különféle ágazataiban.

A tanfolyam minimum 12, maximum 14 fővel indul. Várhatóan 4 vagy 5 kisebb csoportot alkotva fogjátok elkészíteni a tanfolyamot záró videókat (a csoportokon belül mindenki saját projektjének vezetője, tehát ahány fő, annyi videó).

Neked szól, ha

 • a zene alapú audiovizuális kisműfajokat kreatív kihívásnak érzed
 • az ötletesség és a szakértelem számodra is előrébb való, mint a költségvetés nagysága
 • tele vagy koncepciókkal, csak még nem tudod, hogyan lehetne ezeket megvalósítani
 • érdekelnek a kortárs vizuális kultúra trendjei
 • egyszerűen csak szerencsét próbálnál ezen a terepen

Nem neked szól, ha

 • a videoklip számodra olyasmi, mint az étkezésben a fast food
 • a YouTube-ot csak rádiózásra használod
 • még nem ábrándultál ki a vázákat összetörő szerelmespárokból, menő autók előtt vagizó rapperekből, szikla tetején zenélő zenekarokból és hasonlókból
 • nem bírod a kitartó, pepecselő munkát, irtózol a csapatmunkától és nem tudsz rendszeresen részt venni a foglalkozásokon

Trillion – The Chain
r.: Szombath Máté (2019-es tanfolyami vizsgafilmje)

 • Legjobb vágás
  4. Magyar Klipszemle

Mit fogsz megtanulni?

A videoklipre úgy tekintünk, mint költészet-zene-mozgókép szerves egységére, ezért mindhárom művészeti területtel foglalkozunk majd. A költészettel és a zenével a megismerés és az elemző képességek fejlesztése révén, a mozgóképpel alkotói szempontból is, az összes elengedhetetlen munkafázison keresztülhaladva: koncepció, treatment, script, moodboard, storyboard, animatik, forgatás, vágás, utómunka.

A képzés folyamán meg fogod ismerni a szakterület alapvető fogalomkészletét és alkotói módszereit, továbbá irányt fogunk mutatni, hogy az elkészült munkád potenciális felhasználási körei hogyan alakíthatók.

Igény és megfelelő számú jelentkező esetén a tanfolyam megkezdése előtt az alapvető vágó és utómunka szoftverek kezelését megtanító 3 napos sprintet szervezünk.

Ütemezés/Helyszín

Ütemezés:
Keddenként 17:00-20:30,
néhány alkalommal szombaton 10:00-13:30.

Záróvizsga:
A nyilvános, neves zsűritagokat felvonultató záróvizsga szombaton lesz, hogy minél több vendéget meg tudj hívni!

Helyszín:
MOME Campus
1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.

Órarend

A tanfolyam háromlépcsős mérföldkő-struktúrát követ (kick-off -- köztes milestone -- záróvizsga)

Oktatók

A képzés története

A tanfolyamot a MOME két aktív tanára, Bodóczky Antal és Veres Bálint alapította 2019-ben, társulva az azóta nemzetközi klip- és reklámrendezői hírnévre szert tett egykori diákjukkal, Horváth Viktorral.

A három alapító a tanfolyam programjának kialakítása során a videoklip-kultúra három különböző aspektusát képviselte: egyikük nemzetközi piacon foglalkoztatott gyakorló alkotó, másikuk kipróbált tervezésmódszertani és kreativitásfejlesztési guru, a harmadik zenei hátterű kritikus, elemző, rangos oktatói díjjal rendelkező egyetemi ember. Mindhárman büszkék rá, hogy saját vagy tanítványaik munkái révén a hazai videoklipes szcéna legkiválóbb eredményeihez kapcsolódnak (Pajor Kristóf, Kostil Danila, Kostil Luka, Lazin Damján, Samaras Daphne, Veszéjes Áron, Ladocsi András, Ács Alíz, Fazakas Fanni, Lucrecia Protellor, Bedzsula Ádám és sokan mások).

Bár az eredeti csapat Horváth Viktor 2020-as Egyesült Államokba költözésével nem tudott együtt maradni, a képzés hitvallása és a benne szerepet kapó oktatók szakterületi háttere ma is az eredeti koncepciót tükrözi, mi több, kiteljesedettebbé is vált.

2020 óta erősíti a gárdát a fiatal hazai filmes és videoklipes szcéna két kiválósága: a látványtervezőként európai szinten jegyzett Tasnádi Zsófi és a generációja legmenőbb operatőrének számító Becsey Kristóf.
Szatellit óraadóként pedig beszállt a hazai zeneipar és újhullámos zenei menedzsment ágazat egyik úttörője, Morcz Fruzsina is.

2023 őszén induló új évfolyamunk oktatói csapatát tovább erősítettük a hazai fiatal független mozgóképes színtér kultfigurái közé tartozó Szimler Bálinttal, aki rendezőként – klipes, játékfilmes és reklámfilmes vonalon egyaránt – nem csak a közönség, de a szakma elismerését is sok alkalommal kivívta már.

Galaxisok – Sandy View
r.: Pásztor Tamás (2020-as tanfolyami vizsgafilmje)

Mi a feltétele a jelentkezésnek?

Ha érettségivel, társalgási szintű angol nyelvismerettel és számítógépes alapismeretekkel rendelkezel, valamint a tanfolyam szakmai céljai egybeesnek a te céljaiddal, akkor igazából nincs is más előfeltétel.

Van azonban néhány dolog, ami nem elvi, hanem gyakorlati síkon szükséges lehet a sikeres részvételhez (de hiányukra is van megoldási javaslatunk):

 • legyen a birtokodban valamilyen mozgókép- és hangfelvétel rögzítésére alkalmas eszköz (akár egy újabb generációs mobiltelefon), valamint otthon (vagy ahol a fejlesztési feladatokat végzed majd) egy ezzel összekapcsolható személyi számítógép, amin telepítve van valamilyen vágó és utómunka szoftver (vannak használható ingyenes szoftverek is)
 • rendelkezz a minimálisan szükséges eszközök és szoftverek kezelésének ismeretével (legalább felhasználói szinten)

Yvein Monq – TWUN
r.: Horváth Viktor

 • Legjobb styling
  2015 Magyar Klipszemle

Mit tehetek, ha nem rendelkezem a szükséges eszközökkel?

MOME TechPark felszereléseit (pl. derítők, állványok, lámpák) kedvezményes árszabás mellett veheted igénybe a képzés teljes ideje alatt.

Ezen felül minden résztvevő 50%-os kedvezménnyel veheti igénybe a KraftRental Kft. eszköz- és szolgáltatáskölcsönzői kínálatát, amely egyébként is az egyik legjobb a piacon. Ha csak egy speciális kamera kellene egy forgatási napra, vagy teljes felszereléssel műteremre lenne szükséged, a kedvezmény keretében mindezek elérhetők.

A tanfolyam díja magába foglal egy ésszerű mennyiségű terembérlést a MOME TechPark korszerű filmstúdiójában.

Ezen kívül, ha – a tanfolyam által eleve elérhető kapacitásokon túl is – szükséged lenne a MOME TechPark stúdiójára, akkor ezt kedvezményes diák árszabás mellett teheted majd meg.