MOME OPEN alumni a Budapesti Illusztrációs Fesztivál díjazottai között

Idén második alkalommal rendezték meg a Budapesti lllusztrációs Fesztivált, ahol Szinvai Dániel, MOME IMAGE PRO illusztrációs tanfolyamunk korábbi résztvevője elnyerte a Silent Book kategória díját, valamint a Legjobb pályakezdő illusztrátornak járó elismerést. A díjak kapcsán Dánielt kérdeztük arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében az illusztráció, mit jelentenek számára a kitüntetések. 

“Szeretek történetekben gondolkodni, nagyobb ívekben, narratívákban. Gyerekkoromban is ilyen projekteket eszeltem ki magamnak: történeteket találtam ki, amiket meg is rajzoltam, képregényeket készítettem – amióta az eszemet tudom, grafikus szerettem volna lenni. Gyerekfejjel persze azt gondoltam, hogy a grafika egyenlő a rajzolással, azzal, amit ma inkább illusztrációnak nevezünk. Később elkezdtem tudatosan készülni a felvételire: mivel művészcsaládban nőttem fel, a szüleim is rengeteget segítettek, valamint a Corvin Rajziskolába is jártam. Érettségi után felvettek a MOME Tervezőgrafika szakára, ahol több területen kipróbálhattam magam – és igyekeztem is tudatosan tágítani a grafika fogalmát- mégis majdnem minden feladatba belecsempésztem valami illusztratív megoldást.

Bár a grafika sok ága érdekel, legjobban mégis az illusztráció vonz. A tervezőgrafikai mentalitás ugyanakkor jótékonyan hat az illusztrációimra is: tetten érhető a koncepciózus gondolkodás a rajzok mögött húzódó gondolatiságban, illetve abban is, hogy mindig az adott témához, szöveghez keresem a legmegfelelőbb vizuális nyelvet.

A diploma után elkezdtem tudatosan fejleszteni az illusztrációs portfóliómat, a grafika más területén is aktív vagyok: a Corvinban Tervezőgrafikát tanítok, valamint néha bevonódom a DIO Stúdió egy-egy izgalmas projektjébe. Viszont egyre jobban fókuszba kerül az illusztráció: rendszeresen illusztrálok a 168 Órának, amit nagyon szeretek, mert újabb és újabb kihívásokat ad, miközben elég szabad kezet kapok. Illetve pont a napokban jött ki a nyomdából a SZEVASZ című antológia kötet, amit én illusztráltam, és elég büszke vagyok rá. Ez a Tilos Az Á könyvek sorozat részeként, a Pagonynál jelenik meg.”

Szinvai Dániel | HOSSZÚ ZÁRIDŐ /karanténszoba/ | 2021 | digitális illusztráció

A MOME Tervezőgrafika szak elvégzését követően Dániel a MOME IMAGE PRO tanfolyamunkban találta meg a következő lehetőséget a portfólió-fejlesztésre és a szakmai előrelépésre. A tanfolyam 2020 őszén indult először A MOME OPEN és a MOME Tervezőgrafika MA szak szervezésében azzal a céllal, hogy az illusztráció iránt elkötelezett, kreatív képalkotók számára magas szintű képzést biztosítson, teret adjon a kísérletezésre. A két féléves képzésen nyolc, egymást havi rendszerességgel váltó oktató segítette a tanfolyam résztvevőinek fejlődését.  

Az hogy a magyar illusztrátorok legjobbjai közül kerültek ki a tanárok, különösen vonzó volt.  Már az is egy nagy lehetőség, hogy egy éven át nagyon sokat kell rajzolni, hogy az ember elkészüljön az újabb és újabb feladatokkal. Az összes tanár nagyon más, mindenkitől el lehet lesni ezt-azt. Nekem személy szerint nagyon sokat adott, hogy beleláttunk az ő gondolkodásmódjukba, saját alkotói szemléletükbe. A sok kis szilánk pedig a végén egy teljesebb képet adott ki. Azt hiszem, jobban összeállt a saját stílusom is az év folyamán.”

Szinvai Dániel | SZÉCHENYI FÜRDŐ | 2020 | digitális illusztráció

A Budapesti Illusztrációs Fesztivál 2019-ben jött létre azzal a céllal, hogy megújítsa a hazai illusztrációs művészeteket. Idén 4 kategóriában lehetett pályamunkákat beadni: fiction, non-fiction, silent book és irodalmi évfordulós. Az évfordulós műveket a Petőfi Irodalmi Múzeumban állították ki, a másik három kategória alkotásainak pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adott otthont. 

Nem volt kétséges, hogy pályázok, mivel az év során rengeteg illusztrációt készítettem, szerettem volna megmutatni magam. Előtte is figyelemmel kísértem ezeket az eseményeket, az Aranyrajzszögön például tavaly is voltak kint munkáim. Nézőként is jó végigböngészni a BIF kiállítását, hát még részt venni rajta! Mindkét díj óriási megtiszteltetés és öröm számomra, hiszen a szakma elismerését jelentik, ráadásul az illusztrátor szakma és a könyvkiadói szcéna részéről egyaránt. A Silent book kategória díja azért külön nagy öröm, mert eszerint az illusztrációim jól beszélnek a vizuális kommunikáció nyelvén, hiszen önmagukban, szöveg nélkül is érdekesen, és érthetően el tudnak mesélni egy történetet. A Legjobb pályakezdő díj pedig szintén hízelgő, mert elismerése az eddigi munkámnak, különösen azért, mert azt jelenti, hogy érdemes tovább folytatnom az utat, a részemről nincs megállás. Bizakodó vagyok, és remélem egyre több lehetőségem lesz újabb és újabb munkákkal bizonyítani, hogy megérdemeltem ezt a díjat.

Szinvai Dániel | VADÁSZAT | 2021 | digitális illusztráció

Szerintem a legfontosabb a rengeteg befektetett idő és energia, hogy nem szabad abbahagyni, nem szabad leállni. És ha éppen úgy is tűnik, hogy reménytelen, hinni kell benne, hogy érdemes tovább csinálni. Az ember végső soron úgyis mindent magának csinál. Szerintem a tanfolyam is elsősorban arra jó, hogy az ember még fokozza a tempót, magasabbra állítsa a hőfokot, és aztán a végén kiforr belőle valami. A tanfolyam egyfajta mesterképzés, – ha lehet ilyet mondani – szóval nem az alapok szisztematikus végigvételéről szól, hanem annak igazán hasznos, aki már benne van a sűrűjében.”

 

Szinvai Dániel munkásságát a weboldalán, az Instagram profilján vagy a Behance oldalán követhetitek.
Ha szeretnétek többet megtudni a MOME IMAGE PRO illusztrációs tanfolyamról, kattintsatok IDE!

közzétéve: 2021. 11. 08.