A tanfolyamról

A MOME Tervezőgrafika MA szak valamint a MOME OPEN szervezésében induló két féléves MOME Image Pro tanfolyam célja, hogy a hazai illusztrációs szakma kiemelkedő alkotóival valamint a MOME Tervezőgrafika MA szak oktatóival közösen, digitális és manuális felületeken egyaránt, magas szintű szakmai mesterkurzust biztosítson azoknak az illusztrációk iránt elkötelezett, nyitott és kreatív képalkotóknak akik a szakma fortélyait professzionális szinten kívánják elsajátítani. A tanfolyam résztvevői elméleti oktatásokon, szakmai prezentációkon valamint gyakorlati feladatokon keresztül ismerkednek meg az illusztráció vizuális trendjeivel, alkotóival, kreatív és innovatív lehetőségeivel, valamint piaci és kiadói lehetőségeivel. A tanfolyam során nyolc, egymást havi rendszerességgel cserélő, állandó oktató segíti a tanfolyam résztvevőinek fejlődését, emellett kéthetente az illusztrációs szakma kiemelkedő alakjai, valamint a kiadók meghatározó képviselői tartanak prezentációkat saját szakterületükről. A tanfolyamot egy hetes intenzív nyári workshop zárja júniusban.

Kinek szól?

A tanfolyam neked szól, ha

 • legalább érettségivel rendelkezel
 • szívesen tanulnál a MOME Grafika Tanszék oktatóitól illetve a hazai illusztrációs szakma meghatározó alkotóitól
 • szeretnéd kipróbálni a MOME új campusát
 • mindig is szerettél rajzolni, illusztrálni, de nem volt alkalmad kihozni magadból a legtöbbet
 • egyaránt nyitott vagy a manuális és digitális megoldásokra
 • szeretnéd magasabb szintre emelni az illusztrációs képességeidet
 • szívesen dolgozol másokkal egy alkotói közösségben

Kinek nem szól?

Nem ezt a tanfolyamot keresed, ha

 • felvételi rajztanfolyamot keresel
 • modell utáni rajzolást keresel
 • ha nem vagy elég elkötelezett az illusztráció iránt
 • ha még nem foglalkoztál illusztrációval, és nincs meg a kellő illusztrációs tapasztalatod

Oktatók + Tematika

Baranyai András

Térábrázolás, figurativitás, képi redukció.

BARANYAI ANDRÁS 2006-ban diplomázott a MOME vizuális kommunikáció tanszékén. Szabadúszó illusztrátorként a szakma legkülönfélébb területein dolgozik. Számos gyermekkönyv illusztrációja, illetve szépirodalmi mű könyvborítójának grafikája fűződik a nevéhez, többek között a Pagony, Magvető és Európa kiadó gondozásában. Hazai és külföldi magazinok, (Fortune, Globe and Mail, Artreview, stb.) reklámügynökségek számára egyaránt dolgozik és résztvevője több magyar és nemzetközi kiállításnak.

Baranyai András részletgazdag, gyakran szürrealista hatásokat mutató illusztrációin keresztül ismerheted meg a színek, színharmóniák alkalmazását valamint karakter és térábrázolás fortélyait.

Kárpáti Tibor

Formai egyszerüsítés, szín­használat, pixelgrafika.

KÁRPÁTI TIBOR A MOME tervezőgrafika szakán szerezte diplomáját. 2006 óta gyermekkönyvekbe és magazinokba készít illusztrációkat. Pixelfigurái felbukkantak már a The New Yorker magazin hasábjai között és a francia Hermés divatház katalógusában is.

Kárpáti Tiborral megtapasztalhatod, miként lehet alapszínekre és a pixelgrafikák minimalizmusára redukálni a világot. Ebben a blokkban megtanulhatod, hogy a képi egyszerűsítés számtalan vizuális gazdagságot rejt.

Vidák Zsolt

Sík, tér és mélység. A térábrázolás lehetőségei.

VIDÁK ZSOLT 2008-ban diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Számos önálló es csoportos nemzetközi kiállítása volt. Illusztrációi és képregényei spanyol, brazil, amerikai, német, lett, lengyel, horvát, szerb, román magazinokban, kiadványokban jelentek meg. Szívesen dolgozik együtt underground magazinokkal, mint például Komikaze, Cheap Est, Roham, Symposion. 2005 óta rendszeresen tervez bélyegeket a Magyar Postának.

Vidák Zsolttal alámerülhetsz a városi élet zsongásában és egyben megismerheted ennek a humoros, könnyed hangvételű egyben kíméletlenül analitikus illusztrációs ábrázolás sajátosságait.

Herbszt László

Szimmetria, asszimetria, formai redukció digitális anyaghasználat.

HERBSZT LÁSZLÓ a Magyar Iparművészeti Egyetemen diplomázott 2000-ben. 1997-től dolgozott grafikai stúdiókban és ügynökségeken (Art Force, Leo Burnett, Artworks, Hat). 1998 óta oktat. 2008-tól szabadúszó. Illusztrációval 2009 óta foglalkozik. Illusztrációi rendszeresen részt veznek a hazai és külföldi kiállításokon amelyek az évek során számos díjat és elismerést nyertek. 2017 óta az Graphifest/Aranyrajzszög egyik szervezője, 2019-ben Révész Emesével létrehozták a Budapesti Illusztrációs Fesztivált.

Herbszt László blokkjában elsődlegesen a szimmetria, asszimmetria, digitális színhasználat, valamint a vektoros illusztrációk anyagszerűségének illusztratív hatásait tanulhatod meg.

Nagy László

Szitanyomás, amerikai poszterek, vektorgrafika, plakátgrafika.

NAGY LÁSZLÓ a Magyar Iparművészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció Tanszékén diplomázott 2002-ben. 2017-ben a MOME-n védte meg doktori értekezését a grafikai szitanyomtatás témájában. 2011-től a MOME Tervezőgrafika Tanszék oktatója. 2002-től hazai és külföldi reklámügynökségeknek, valamint szabadúszó illusztrátorként is dolgozik. Elsősorban kulturális kiadványok, könyvborítók tervezésével, és szitanyomott zenei plakáttervezéssel foglalkozik.

Nagy László a színgazdag, rajzi részletekben bővelkedő amerikai poszterek világába kalauzol. Ebben a blokkban megtanulhatod, hogyan tervezz színekkel formákkal, nagy méretben plakátokat szitanyomáshoz.

Szabó Levente

Színek, színflekkek, színharmóniák illusztratív hatásai.

SZABÓ LEVENTE 2006-ban végzett a MOME tervezőgrafika szakán, azóta szabadúszó grafikusként, illusztrátorként dolgozik. Az elmúlt tíz évben a grafika több területén is kipróbálta magát, a látványtervezéstől, a gyerekkönyveken és animáción át a képregényig. Jelenleg elsősorban illusztrált könyvborítókkal és plakátokkal foglalkozik. 2016-ban ő készítette a BAFTA (Brit Film Akadémia) díjátadó plakátjait és a nagy sikerű Helikon Zsebkönyvek sorozatát.

Szabó Leventével a ragyogó tiszta színek optikai, térrendező, pszichológiai és képalkotó hatásai kerülnek előtérbe. Leventével megtanulhatod hogyan lehet hatásosan színekkel, színfoltokkal, színtónusokkal dolgozni.

Marcell Tamás

Vonal, folt, tónus. A képi redukció narratíva lehetőségei.

MARCELL TAMÁS a Magyar Képzőművészeti Egyetem Tervezőgrafika szakán diplomázott. 2013-tól a MOME Grafika Tanszék oktatója. 2017-ben a MOME-n védte meg doktori értekezését. Illusztráció iránti töretlen lelkesedése a logók, piktogramok, lemezborítók, magazin illusztrációk, plakátok, animációs karakterek és autonóm munkák során egyaránt megfigyelhető. A hazai szakmai kiállítások állandó résztvevője.

Marcell Tamással a képi egyszerűsítésekre, foltrabontásokra, redukált, piktogramszerűen minimalista illusztratív helyzetek létrehozására koncentráltok digitális és manuális eszköztár tetszőleges használatával.

Rofusz Kinga

Rizográf nyomás,taktilis anyagszerűség, tradicionális manualitás.

ROFUSZ KINGA 1997-ben diplomázott a MOME mesterképző animáció szakán. Mestere Richly Zsolt volt. Ezután szerzői filmekkel foglalkozott, majd 2009-től a könyvillusztráció területén kezdett el tevékenykedni. Jelenleg elsősorban illusztrációval és bábszínházi látványtervezéssel foglalkozik.

Rofusz Kinga blokkjában megtanulhatod, miként lehet érzékeny, anyagszerű, szürreális tereket és anyagszerű figurákat létrehozni tradicionális és rizográf nyomdai technikák bevonásával.

Időpontok

Első félév:2020. szeptember 30. - 2020 december 18.

Második félév:2021. február 3. - 2021 június 23.

A tanfolyam időtartama:28 hét 168 óra / 56 alkalmom 3 óra / alkalom

A kurzusok időtartama:Heti két alkalom. szerda 17:00-20:00, péntek 17:00-20:00

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:2020. szeptember 4.

A jelentkezéseket az alábbi címre várjuk:momeimage@mome.hu

FELVÉTELI:Szeptember 7. 17:00 Felvételi beszélgetés + portfólió bemutatás (15-20 referencia munka pdf vagy jpg formában)

Helyszín:MOME 1121, Budapest, Zugligeti út 9.

A jelentkezés technikai feltételei

A zökkenőmentes munkavégzés érdekében kérjük hozz magaddal bármilyen mobil eszközt (iPad, tablet stb.), olyan szoftverekkel amikkel szívesen és gyakorlottan dolgozol.

 

Árak

A tanfolyam ára450.000 Ft + ÁFA

A két féléves tanfolyam minimum 10 fővel indul, maximális létszám 15 fő.
A tanfolyam elvégzéséről az egyetem tanúsítványt állít ki a kurzus résztvevőknek.
Kérdéseidet a momeimage@mome.hu címre tudod megírni.

Kapcsolat