ONLINE

Előző évi tanfolyam tanulóinak válogatott munkái: Pataki Mariann, Regele Tünde, Erdélyi Kovács Ágota, Báthory Zsófia, Treiber Daniella, Kraszlán Martin  

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tipográfiai tanfolyamot indít, mely során betekintést nyerhetsz a betűk világába. A MOMETYPO_1.0 célja, hogy közelebb kerülj a tipográfia műfajához, annak kulturális, technológiai és technikai ismereteinek elsajátításával. Kipróbálhatod, hogyan tudsz kommunikálni a betűvel, újfajta nyomdai lehetőségekkel kísérletezhetsz, precizitásodat fejlesztheted! Elsősorban a vizuális kommunikáció iránt érdeklődőknek ajánljuk, akik szeretnének kísérletezi, tudásukat bővíteni, illetve közelebbről megismerni a tipográfia szabályait. 

A képzésről kikerülve tudni fogod, hogy mitől jó egy betű, hogyan tudsz vele kommunikálni, miként tudsz egy kiadványt megszerkeszteni, hogyan tudod az olvashatóságot és az esztétikát párosítani. Betekintést nyersz a kortárs tipográfiába, a betűkultúrába, melynek során egyedi terveiddel képes leszel egy újfajta kommunikációs formára. Az oktatás során megismerheted a teljes munkafolyamatot: a tervezés kezdetétől egészen a kész kivitelezésig. Ha mindez nem lenne elég számodra, ősszel várunk a MOME TYPO PRO-ra!

TEMATIKA

A TANFOLYAMRÓL 
Erős tipográfiai alaptudás amire a jövő tipográf megoldásai épülnek!
 A MOME Tervezőgrafika szak és a MOME OPEN szervezésében induló alapfokú Tipográfia tanfolyam, megbízható szakmai képzést biztosít. Gyakorlati feladatok révén elsajátíthatod a tipográf tervezés működésének titkait, amit a későbbiekben is hasznosítani tudsz. Speciális tipográf gyakorlati feladatokkal fogsz találkozni, amelyekből hosszútávra elég inspirációt meríthetsz.
   

NEKED SZÓL HA ...  
szeretnéd megismerni a tipográfia szabályait   érdekel mitől jó egy betű  szeretnél jó betűt tervezni  érdekelnek a régi betűk  szereted az új betűket  érdekel miként kommunikál a betű  kipróbálnád, hogyan kommunikálhatsz a betűvel  érdekel miként kell megtervezni egy kiadványt  izgalmasnak érzed eltérni a kiadványszerkesztés szabályaitól  érdekelnek a tradicionális nyomdai megoldások  újfajta nyomdai lehetőségekkel kísérleteznél • precíz vagy  kísérletező vagy  szereted a tervezőgrafikát  szeretnél vizuális kommunikációval foglalkozni

BETŰKULTÚRA
oktató: Szegi Amondó

A betű mint a tipográfia alapeleme, a szöveges közlés elemi része. Speciális vizuális jelrendszer, mely fonetikusan kötődik a beszélt nyelvhez, míg kulturálisan mélyen gyökerezik civilizációnk történetében. Egyszerre funkcionális kommunikációs eszköz, illetve az emberiség kultúrkincseinek közvetítője és őrzője.
A kurzus során a résztvevők megismerkednek a betűk formavilágának sajátosságaival, típusos különbözőségeivel, ezek ok–okozati összefüggéseivel. Az oktatás ugyanakkor nem akadémiai szemléletű, hanem gyakorlat-orientált, célja, hogy az elméleti tudáselemek praktikusan használható készségként épüljenek be.

SZEGI AMONDÓ – BETŰKULTÚRA

Dolgozott szerkesztőként, grafikusi és art directori pozícióban stúdiókban és ügynökségeknél. 1999-ben alapítója volt az első magyar digitális betűműhelynek, a Fontanatype-nak. Betűtervezőként a klasszikusokon át a kísérleti betűkig mindennel foglalkozik. Nem csak a betűket, de a kódokat is kedveli. Megálmodója az első olyan magyar iOS applikációnak, aminek az ötletét egy experimentális betű adta. 2011-től tipográfiát és grafikai tervezést is oktat a KREA-ban. 2017-ben Aranyrajzszög díjat kapott.

SIMON PÉTER BENCE – TIPOGRÁFIAI TERVEZÉS / elmélet modul

Tervezőgrafikus művész, tipográfus. Diplomáját az MKE Tervezőgrafika Tanszékén szerezte. Grafikáit a letisztult képiség, valamint a tipográf és képi elemek kiegyensúlyozottsága jellemzi. Doktori kutatásai kapcsán kép és betű határvidékén, kísérleti tipográfiával foglalkozik. A verbalitás, képalkotás és tipográfia metszéspontjait analizálja. Talán ennek az egyedi, kísérletező tipográfiai attitüdnek tudható be, hogy az utóbbi időben több külföldi szakmai fórumra kapott előadói felkérést. Az Aranyrajzszög és az Országos Tervezőgrafikai Biennálé díjainak büszke tulajdonosa. 1997-től független grafikusként tervez, miközben már 15 éve oktat tervezőgrafikát, jelenleg a MOME Tervezőgrafika Tanszékének tipográfia oktatója.

A KÉPZÉS DÍJA 

A képzés díja: 200.000 Ft+ ÁFA

A képzés minimum 10 fő jelentkezése esetén indul, maximális létszám 15 fő. 
A tanfolyam elvégzéséről az egyetem tanúsítványt állít ki a résztvevőknek.
Kérdéseidet  
mometypo@mome.hu címre tudod megírni.

JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

Szakmai portfólió (elektronikusan, PDF formátumban)
Rövid önéletrajz (grafikai programismeret megjelölésével) 

IDŐPONTOK

Jelentkezési határidő:  2021. március 22-ig
Kezdés: 2021. április 6-án
Befejezés: 2021. június 24.
Oktatási időpontok:  
hetente két alkalommal
12 héten keresztül,  

minden alkalommal 17h-tól, 
tanóránként 50 perc,

kerül megtartásra. 

HELYSZÍN

Full ONLINE