Interjú Generál Kristóffal, Intenzív streetfotó képzésünk új oktatójával

Generál Kristóf 2013-ban végzett Londonban, a University of Westminster Fotó szakán, majd egy év szakmai gyakorlatot a Flashback Stúdióban töltött el. Ezt követően végezte el a MOME mesterképzését Fotogárfia szakon. Ideje nagy részét saját projektjei könyvvé formálása és alkalmazott munkái töltik ki. Szereti a zenét, zenészeket és érdeklődik a szociálisan peremre szorultak iránt.

MOME Open: Mikor és miért kezdtél el érdeklődni a fotózás és a streetfotó iránt? Mi vonzott ehhez a területhez?

Generál Kristóf: 17 évesen kaptam első fényképezőgépem, amellyel egyből a családi utazásainkat kezdtem fotózni. Ezt még koncepció nélkül természetesen, de visszanézve az első pillanattól kezdve a streetfotó volt a meghatározó téma az életemben. A felfedező és megismerő szándék vonzott a fényképészethez.

M.O.: Miben látod a streetfotó különlegességét és erejét a fotográfiai műfajok között?

G.K.: Az adott pillanat megélése, meglátása, illetve valamilyen formában vadászat ez a műfaj, ami izgalmassá tette ezt számomra. Már egyetemi éveim alatt sokszor a fényképezőgép motivált a megismerés felé, akár már abban is, hogy kimenjek a való világba a tévézés helyett. A streetfotó több fotós műfajt tud kombinálni. Számomra a legérdekesebb, amikor a portré, a tájkép, a szocio és akár a fashion találkozik.

M.O.: Mik a legnagyobb kihívások, amelyekkel az utcai fotózás során szembesülsz, és hogyan kezeled ezeket a helyzeteket?

G.K.: A legnagyobb kihívás a munka, ami a jó képek megörökítésében rejlik. Sok-sok kilométer és kitartás kell egy fotósorozat megalkotásához.

 

M.O.: Most először oktatsz Intenzív streetfotó képzésünkön. Mi az, amit a képzésen résztvevők tanulhatnak tőled, milyen készségeket sajátíthatnak el a tanfolyamon?

G.K.: Szeretném a képzés során a résztvevőket a maguk alkotta célok elérésében segíteni, tapasztalataim megosztásával hozzájárulni ehhez.

M.O.: Milyen hatással voltak rád azok a fotósok vagy művészek, akik a fotózás, streetfotózás terén kiemelkedő munkát végeztek? Hogyan inspiráltak?

G.K.: Rengeteg fotókönyvet tudtam átnézni, és ezek a világ sokszínűségével és a saját magam kicsinységével inspiráltak a folyamatos mozgásra.

M.O.: Milyen tanácsokat adnál azoknak, akik most kezdik el felfedezni az utcai fotózás világát?

G.K.: A megismerés vágyát sajátítsd el és győzd le a gátlásaid. Jó érzés amikor sikerül.

M.O.: Kiknek ajánlanád a tanfolyamot? Kiket vársz a képzésre?

G.K.: Azoknak akiknek van belső vágya az új megismeréséhez és nyitott a világra akár a saját előítéleteink leküzdésére.


Ha érdekel az utcai fotográfia és a dokumentarizmus műfaja, várunk egy hetes intenzív nyári képzésünkre!

Jelentkezési határidő: Június 7.
Kezdés: Június 17.

További információk és jelentkezés ☞ https://open.mome.hu/intenziv-streetfoto/

közzétéve: 2024. 05. 07.