Díszletrajzoló

Filmes díszletrajzolás
a gyakorlatban

tanfolyam

A díszletrajzoló tanfolyam célja megismertetni az építész/tárgytervező hallgatókkal, vagy a már végzett és gyakorló szakemberekkel a filmipar szerteágazó és összetett szakmai területeit, ezen belül főként a művészeti részleg (art department) munkáját.

A résztvevők a szakmai fogalmak, kifejezések használatát és a díszletterv rajzolás alapjait fogják elsajátítani gyakorlati feladatokon keresztül.

A gyakorlati képzés keretein belül a cél tapasztalt, a filmipari produkciókban munkát vállalni képes szakemberek képzése, utánpótlása. Olyan vállalkozói tudás elsajátítása válik ezzel lehetővé, amely - kiegészítve az egyetemi szakképzést - megfelel az országban működő hazai és nemzetközi filmipari produkciók elvárásainak is.

A tanfolyam időtartama: 10 hét, szombatonként 9-12 óra között

Ár és férőhely

62.500 Ft + ÁFA

A tanfolyam a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósul meg, ezért a kiválasztott résztvevők kedvezményes árat, az eredeti képzési díj 20%-át fizetik meg.

JELENTKEZÉS LEZÁRULT

A tanfolyam 12 fő jelentkezése esetén indul.

Mit fogsz megtanulni?

A tanfolyam során megismered a filmipar működését és szakági felosztását. Képet kapsz a hazai filmgyártási viszonyokról és a jelenlegi piaci helyzetről. Részletesen áttekintjük a díszlettervezés folyamatát és ezen belül a rajzoló feladatait. Nálunk forgatott amerikai filmek jeleneteit elemezzük, a koncepció rajzoktól a mozivászonig lekövetjük a teljes folyamatot. Ismertetjük a díszletek építéséhez használt anyagokat, eszközöket és a kivitelező szakmák szempontrendszerét. Ellátogatunk egy díszletépítő műhelybe is, ahol élőben is találkozhatsz filmekhez készülő díszletelemekkel.

Gyakorlati képzés keretein belül fogod elsajátítani a díszletrajz legfontosabb műszaki rajzi követelményeit és szempontjait. Referencia képek alapján készíthetsz el egy részletes díszlettervet, amelyhez papírmodellt is építünk. A CAD rajzolási ismereteidet elmélyítjük: kiegészítjük a speciálisan filmes díszlettervekhez használt elemekkel.

A tanfolyam végén a rajzokat az art departmentekben megszokott módon megfelelően dokumentáljuk, valamint a 3d nyomtatás is kipróbálhatod a gyakorlatban.

A tanfolyam elvégzése után filmes produkciók művészeti részlegében (art department) tudsz rajzolóként (set designer, draftsperson), vagy modelezőkén (model maker) munkát vállalni.

Órarend és ajánlott irodalom

A képzés részletes órarendjét itt éred el:

ÓRAREND

Az órarendváltoztatás jogát fenntartjuk!

Az ajánlott irodalom listát pedig itt találod:

Hamarosan...

Neked szól, ha

 • szeretnél filmes díszletek megalkotásán dolgozni
 • már 2-3 éve részt veszel építész- vagy tárgytervezési képzésben
 • CAD tervezőszoftver ismerettel rendelkezel
 • részt tudsz venni szombati napokon délelőtt a MOME campuson az oktatáson

Nem neked szól, ha

 • nem szeretnél professzionális filmalkotóvá válni
 • nem érdekelnek a filmes látványvilágok, díszletek
 • nem tudsz személyesen részt venni az oktatási alkalmakon
 • nem rendelkezel CAD szoftverismerettel

Oktatók

 • Sulyok Levente

  Építész, a Mid-Atlancic és Pioneer több produkciójában részt vett az Art Department munkájában díszletterv rajzolóként, art direktor aszisztensként, valamint modellezőként. Dolgozott többek közt az Oscar és Golden Globe díjat elnyert Szárnyas Fejvadász 2049, a Terminátor - Sötét Végzet c. nagyjátékfilmekben, valamint az Art Directors Guild által díjazott Az elmeorvos c. sorozatban is. Tanulmányait a MOME építész-tervező művész MA szakán, valamint a MOME vizuális- és környezetkultúra szakán végezte. A FilmCrew Budapest csoport létrehozója. Feladatának tekinti a szakmai utánpótlás-képzést a hazai filmipar művészeti részleg számára.

 • Várdai Péter

  Industrial és cardesigner. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező szakán végezte tanulmányait, majd 2018-ban doktorált. Előadást tartott a TEDxBudapest City2.0 konferencián, a yankodesign.com és a designbuzz.com is közölte írásait, de a nemzetközi és hazai nyomtatott sajtóban egyaránt jelentek meg publikációi. 2011 óta dolgozik nagyjátékfilmekben és sorozatokban. Pályafutását a Borgiák c. sorozatban grafikusként kezdte, majd set designerként is dolgozott, és díszletrajzoló volt a Blade Runner 2049 c. filmben és senior draughtsman a Dűnében, a HALO sorozatban concept artistként működött közre.

 • Francesc Masso

  Katalán építész, art director, architectural technologist. Számos nemzetközi építészeti projekt és installáció megvalósításában működött közre designerként és architectural technologistként. Dolgozott többek között a Zara, Chanel, Nissan és az Ermenegildo Zegna divatmárkák reklámfilmjeiben, illetve nagyjátékfilmek és sorozatok art directorjaként. Ilyenek pl.: Terminátor - Sötét végzet, Szövetségesek, Nagy Katalin - A kezdetek vagy az Árnyék és csont Netflix produkciók.

 • Gulyás János

  Az asztalosokat, szobrászokat, festőket és kárpitosokat tömörítő, többgenerációs NPH Works operatív vezetője. A hazai filmes díszleteket megépítése mellett, a csapat olyan nemzetközi produkciókban is közreműködött, mint a Géniusz:Picasso, a Blade Runner 2049, a Mentőexpedíció, a Borgiák I-II-III., vagy Az elmeorvos. A filmes projektek mellett színházi és rendezvény díszleteket megépítésével, épületek külső és belső felújításával, klubok, pubok és boltok megújításával is foglalkoznak.

 • Turcsány Villő

  A filmiparban művészeti supervisorként, art direktorként, korábban vezető szobrászként illetve ’art department advisor’-ként vett részt az art departmentek munkájában. Utóbb a Herosquared/ Universal, Mid Atlantic/VR films, Proton Cinema munkáiban vett részt. Tanulmányait szobrászművészként a MKE-n végezte. Jelenleg a MOME doktorjelöltje, egyetemi kurzusok tematikájának kidolgozása és vezetése során egy látványtervező-téralkotó oktatói módszertan strukturálását indította el.

 • Miklós Alexandra

  A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem grafika szakán végzett. Pohárnok Iván csapatában 3D-s maszkokat készített. Majd a Steven Spielberg rendezte München című filmben grafikus asszisztensként dolgozott. Később olyan produkciók látványvilágának elkészítésében működött közre, mint a Die Hard - Drágább, mint az életed, a Z világháború, a Hellboy, a Dracula vagy a Houdini.

   

   

 • Vincze Zsuzsanna

  Jogász, filmes szakíró, kreatív producer, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem filmszakmai munkatársa a Rektori Kabinet tagja. Tanulmányait az ELTE jogi karán, az ELTE mozgókép és médiakultúra, valamint filmtudomány MA szakán végezte. Számos audiovizuális alkotás, filmszakmai kiadvány és rendezvény létrehozásán dolgozott, producerként, kreatív alkotóként, szerkesztőként, szakértőként.

   

 • Kollarik Tamás

  Magyar Filmdíjjal és Bánffy Miklós díjjal elismert filmes szakember, filmalkotó, producer, egyetemi oktató. 2010 és 2019 között a Magyar Média Mecenatúra program létrehozója, koordinátora. A Neumann Nonprofit Kft., a Nemzeti Audiovizuális Archívum volt vezetője. A Bűvösvölgy Médiaértés-oktató központ alapítója, volt igazgatója. 2019 és 2020 között a Televíziós Mecenatúra operatív igazgatója, a Filmkollégium elnök-helyettese. 2020-tól a Nemzeti Filmintézet Televíziós Döntőbizottságának tagja, az ART Bizottság elnöke.