Beszédes vizualizációk Magyarország történelméből – Bátorfy Attila kedvenc statisztikai térképei

Bátorfy Attila adatvizualizációs szakértővel, Adatvizualizáció képzésünk oktatójával RJ Andrews készített interjút. A beszélgetésből nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy melyik oktatónk legkedvesebb tematikus térképe vagy kedvenc statisztikai diagramja, de megismerhetjük ezek keletkezésének történetét is. 

Azontúl, hogy a magyar térképészethez számos kísérlet és módszertani újítás köthető, kiderül az is, hogy a nemzetiségek ábrázolása minden témánál jobban érdekelte a magyar térképkészítőket. Bátorfy Attila kedvenc tematikus térképei között szerepel hazánk első négyzetes osztású etnikai és vallási térképe, amelyet Balogh Pál koncepciója alapján Proff Kocsárd rajzolt 1902-ben.

Magyarország

Magyarország etnikai és vallási térképe, 1902.

Minden idők egyik legismertebb magyar térképe a híres Carte Rouge, azaz „vörös térkép”, amely Magyarország etnikai összetételét mutatta az 1910-es népszámláláskor. Ez volt az a térkép, amit a Trianoni béketárgyalásokra magával vitt a magyar delegáció azzal a céllal, hogy meggyőzze a győztes hatalmakat Magyarország téves feldarabolásáról. A térkép – vagy annak egy változata – ezzel örökre beleégett a magyar történelmi emlékezetbe.

Magyarország etnográfiai térképe. Forrás: Országgyűlési Könyvtár

Érdemes említést tennünk még Illyefalvinak az 1933-as első Budapest albumban közreadott, Magyarország lakosságát 3D oszlopokban megjelenítő térképére, ahol még az oszlopok árnyékát is megrajzolták. 

Részlet Illyefalvi térképéből. Forrás: David Rumsey Map Collection

Az 1860-as évekből számos, a dunai jégtorlaszokat ábrázoló térkép maradt fent. Ezek közül emelkedik ki az az egyszerű, de annál szemléletesebb darab, amely a Duna szekszárdi vonalán mutatja meg, hol és milyen mennyiségben torlódott fel a jég 1860-ben.

A Duna jégviszonyai az 1859/1860-as évben. Forrás: Hungaricana/Térképek

Az eredeti angol nyelvű interjút itt olvashatod el ☞
https://charts.substack.com/p/weird-and-wonderful-hungarian-data

Bátorfy Attila: WeboldalTwitter


Tudj meg többet Adatvizualizáció képzésünkről:
https://open.mome.hu/adatvizualizacio/

közzétéve: 2023. 01. 03.