Alkoss és tégy jót egyszerre! – FRUSKA Érzékenyítő design-workshop cégek számára

Alkoss és tégy jót egyszerre! A cégeknek szóló FRUSKA – Érzékenyítő design-workshop a MOME Innovációs Központ által fejlesztett egyedi design módszertan, amely elsősorban 10-18 éves hátrányos helyzetű lányokat céloz meg, többszintű tanulási élményt nyújtva a design eszközein keresztül.

A képzés során a résztvevők elmélyíthetik tudásukat a társadalmi innovációról, miközben együttműködési technikákat, szociális érzékenységet, szélesebb körű megértést és kézügyességet is elsajátítanak. A workshopok kifejezetten az adott szervezet igényeire szabva épülnek fel, ahol a csapatok megtanulhatják a felhasználó-központú megközelítést, gyakorlati problémamegoldást, amely szervezeten belüli helyzetekre, stratégia- vagy márkafejlesztésre is alkalmazható. A társadalmi innováció terén szerzett szakértelmünknek köszönhetően, a CSR iránt fogékony vállalati partnereknek személyre szabott csapatépítő tanfolyamot kínálunk, hogy alkalmazottaik elsajátíthassák problémamegoldó és együttműködési készségeiket. A workshopon, ahova 10-15 fős csapatokat várunk, FRUSKA mentoraink hátrányos helyzetű fiatal lányok lesznek, akik így új szerepkörben is kipróbálhatják magukat. Ezzel egyidejűleg a csapat tagjai is egy érzékenyítő folyamat részesei lehetnek.

A tanfolyam előnyei:

  • Képes lesz arra, hogy alkalmazottai számára szociális érzékenységet és szélesebb körű ismereteket nyújtson a szociális innovációról, miközben fejleszti együttműködési technikáikat és kézügyességüket.
  • A workshopokat kifejezetten az Ön szervezetére szabjuk, ahol a csapatok megtanulhatják a problémamegoldás felhasználó-központú megközelítését, amely többek között a termék-, stratégia- vagy márkafejlesztés során alkalmazható.
  • Az Ön hozzájárulása öt hátrányos helyzetű lányt segít abban, hogy mentorként és tanítványként részt vehessen további design-alapú programokban, ezzel is erősítve vállalata CSR-fejlesztését.

A workshop menete:

  • Egy műhelynap teljes időtartama 8 óra. A nap a MOME kutatóival és a vállalati résztvevőkkel közös érzékenyítő tréninggel kezdődik.
  • Az előzetes konzultáción alapuló tervezési folyamatot követően egy személyre szabott tervezési tárgy finomítására és létrehozására kerül sor, amelyet a FRUSKA-program egyik hátrányos helyzetű alumni mentora is támogat facilitátorként.
  • A workshop végeredménye egy vagy több, a résztvevők által készített, személyre szabott tárgy, illetve a nap fotó- és videódokumentációja.

A tanfolyam vezetője Csernák Janka, social designer és kutató. Janka 2020 óta a MOME Innovációs Központ Social Design HUB tagja. Doktorjelöltként kutatásának középpontjában a tervezési eszközök hatása áll hátrányos helyzetű női közösségekre és serdülő fiatalokra. Piaci alapú termék- és koncepciótervezőként, kurátorként szerzett tapasztalataira támaszkodva 2015 óta dolgozik társadalmi ügyek és a design határterületein. A következőkön kívül több ízben tartott multidiszciplináris social design kurzusokat és workshopokat Zágrábban (ALU), Gentben (KASK), Tallinnban (EKA), emellett hackathonok és nyári egyetemek során, valamint a Social Design Network társalapítója. Tervezőként több projekt kapcsán Magyar Formatervezési Díjban részesült 2014- ben és 2015-ben, valamint 2013-ban a Fondation Jacques Rougerie-díjat is elnyerte.


Jelentkezz a workshop honlapján ☞ https://open.mome.hu/fruska/

További részletekért írj nekünk ☞ open@mome.hu

közzétéve: 2023. 11. 02.