A Tanfolyam
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tipográfiai tanfolyamot indít, mely során betekintést nyerhetsz a betűk világába. A MOMETYPO_1.0 célja, hogy közelebb kerülj a tipográfia műfajához, annak kulturális, technológiai és technikai ismereteinek elsajátításával. Kipróbálhatod, hogyan tudsz kommunikálni a betűvel, újfajta nyomdai lehetőségekkel kísérletezhetsz, precizitásodat fejlesztheted! Elsősorban a vizuális kommunikáció iránt érdeklődőknek ajánljuk, akik szeretnének kísérletezi, tudásukat bővíteni, illetve közelebbről megismerni a tipográfia szabályait.

A képzésről kikerülve tudni fogod, hogy mitől jó egy betű, hogyan tudsz vele kommunikálni, miként tudsz egy kiadványt megszerkeszteni, hogyan tudod az olvashatóságot és az esztétikát párosítani. Betekintést nyersz a kortárs tipográfiába, a betűkultúrába, melynek során egyedi terveiddel képes leszel egy újfajta kommunikációs formára. Az oktatás során megismerheted a teljes munkafolyamatot: a tervezés kezdetétől egészen a kész kivitelezésig. Ha mindez nem lenne elég számodra, ősszel várunk a MOMETYPO_2.0-ra!

NEKED SZÓL, ha
— szeretnéd megismerni a tipográfia szabályait
— szeretnéd felrúgni a tipográfia szabályait
— érdekel mitől jó egy betű
— szeretnél jó betűt tervezni
— érdekelnek a régi betűk
— szereted az új betűket
— érdekel miként kommunikál a betű
— kipróbálnád, hogyan kommunikálhatsz a betűvel
— érdekel miként kell megtervezni egy kiadványt
— izgalmasnak érzed eltérni a kiadványszerkesztés szabályaitól
— érdekelnek a tradicionális nyomdai megoldások
— újfajta nyomdai lehetőségekkel kísérleteznél
— precíz vagy
— kísérletező vagy
— szereted a tervezőgrafikát
— szeretnél vizuális kommunikációval foglalkozni

TEMATIKA

1

BETŰKULTÚRA
oktató: Hangyás Gergő

A betű mint a tipográfia alapeleme, a szöveges közlés elemi része. Speciális vizuális jelrendszer, mely fonetikusan kötődik a beszélt nyelvhez, míg kulturálisan mélyen gyökerezik civilizációnk történetében. Egyszerre funkcionális kommunikációs eszköz, illetve az emberiség kultúrkincseinek közvetítője és őrzője.
A kurzus során a résztvevők megismerkednek a betűk formavilágának sajátosságaival, típusos különbözőségeivel, ezek ok–okozati összefüggéseivel. Az oktatás ugyanakkor nem akadémiai szemléletű, hanem gyakorlat-orientált, célja, hogy az elméleti tudáselemek praktikusan használható készségként épüljenek be.

2A

TIPOGRÁFIAI TERVEZÉS // Design modul
oktató: Bárdy Anna

Az első kurzus során elsajátított ismeretek tervezői környezetben való alkalmazása. A kurzus átfogó képet ad a betűelemek rendszerben való felhasználásával alkotott kommunikációs felületek sajátosságairól. A kurzus célja a szöveges közlés tudatos megformálásának fogalmi és gyakorlati közelítésű tudáselemeinek elsajátítása, melyek segítenek eligazodni a nyomtatott médiumok kommunikációs tulajdonságai és technikai specifikumai között. Bepillantást nyújt a könyvkultúra, a nyomtatott sajtó, a print alapú kommunikációs eszközök világába, ezek sajátos tervezési szempontrendszerébe.

2B

TIPOGRÁFIAI TERVEZÉS // Gyakorlati modul
oktató: Nagy László

Print produkciós ismeretek, különböző nyomdai eljárások funkcionális szempontú specifikumai, az ehhez kötődő nyomdai előkészítési eljárások és azok szoftveres vonzatai.

3A

KORTÁRS TIPOGRÁFIA // Design modul
oktató: Marcell Tamás

A tanfolyam utolsó része túllép a tipográfiai tervezés elemi funkcionalitásán és az eddigi tapasztalatokat új kontextusba helyezve a betű, a tipográfiai elemek és effektusok expresszív erejére és emocionális hatásmechanizmusaira fókuszál. A résztvevők kreatív feladatokon keresztül tapasztalják meg a tipográfia formanyelvi sajátosságaiban rejlő művészi kifejezésmód lehetőségeit.

3B

KORTÁRS TIPOGRÁFIA // Gyakorlati modul
oktató: Hegyi Béla

A kurzushoz kapcsolódó gyakorlati modul technikai támogatást nyújt a tervezői rutin műveletek során alkalmazható ismeretekről elsősorban a tervezést támogató szoftverismeretek formájában.

OKTATÓINK
Programvezető:

VARGHA BALÁZS

tanszékvezető, MOME Tervezőgrafika Tanszék

BÁRDY ANNA

Bárdy Anna 2013-ban diplomázott a MOME tervezőgrafika mester képzésén. Azóta független tervezőként dolgozik kulturális és kereskedelmi szférából érkező partnerekkel egyaránt.
A tervezést hosszas technikai és szakmai kísérletezéssel kezdi. Friss szemmel néz egy-egy újabb projektre, melyeket eddig nem ismert nézőpontokból közelít meg, így kitűnik a hagyományos grafikai közegből, mindemellett munkái szakamilag igen megalapozottak. Tervezői szemléletét konceptuális gondolkodás és lényegre törő válaszok jellemzik. Fő tevékenységi területei az arculat- és kiadványtervezés.

HANGYÁS GERGŐ

Hangyás Gergely tervezőgrafikai tanulmányait a soproni Alkalmazott Művészeti Intézetben kezdte, majd MOME mester szakán szerzett tervezőgrafikus művész diplomát. Az egyetemet követő években tapasztalatot szerzett a UX és a UI tervezés területén - 3 évig a Prezi UI designereként, majd az Index.hu senior designereként dolgozott, jelenleg a Chemaxonnál UX designer. Az utóbbi pár évben lelkesedéssel kísérte végig ahogy a digitális felületek vizualitásban felzárkóztak a printhez, és hogyan alkalmazkodott mindehhez a tipográfia.

HEGYI BÉLA

Vizuális kommunikáció tervező művész, 2004 óta oktat különböző művészeti intézményekben, cégeknél, workshopokon. A Magyar Iparművészeti Egyetem Tervezőgrafika szakán végzett 2002-ben. 1999 óta foglalkozik webes felületek tervezésével, fejlesztéssel. 1993 óta vesz részt hazai és külföldi kiállításokon.

MARCELL TAMÁS

Tervezőgrafikus, a Képzőművészeti Egyetem Tervezőgrafika Szakán végzett 1999-ben, ahol alap és mesterképzésben vett részt. Az egyetem elvégzése után társalapítója és társtervező művésze a Gtotesque Design stúdiónak. A stúdió megszűnése után saját céget alapít, Marcell Design Stúdió néven (www.marcelltamas.hu), ahol arculattervezéssel, illusztrációval, kiadványtervezéssel foglalkozik. 2011-ben felvételt nyer a MOME doktori Iskolájába, ahol 2016-ban doktori abszolutóriumot szerez. Doktori disszertációja és mestermunkája, a könyv helyzetét vizsgálja a technológiai változások tükrében. 2013-tól a MOME Tervezőgrafika Tanszék oktatója. Rendszeres kiállító a jelentős hazai grafikai kiállításokon.

NAGY LÁSZLÓ

Tervezőgrafikus, a MOME egyetemi adjunktusa. A MOME-n diplomázott 2002-ben, azóta – néhány év reklámügynökségi munka után – folyamatosan az egyetem Tervezőgrafika Tanszékén oktat. A MOME doktori iskoláját 2015-ben fejezte be, a szitanyomtatás történetéről és gyakorlatáról szóló értekezését hamarosan itt védi meg. Főleg illusztrációval foglalkozik, de a kiadványtervezés és a plakáttervezés is fontos része tervező tevékenységének.

ÁRAK ÉS FÉRŐHELYEK
A képzés díja: 200.000 Ft+ ÁFA

A képzés minimum 10 fő jelentkezése esetén indul,
maximális létszám 15 fő.

Jelentkezés feltételei
Tipográfia, tervezőgrafika, vizuális kommunikáció
iránt érdeklődő (művészeti/design területen dolgozó
és/vagy felsőoktatási intézményben továbbtanulást tervezők.
Befejezett 11. osztály, önéletrajz, felvételi beszélgetés.

Időpontok
Jelentkezési határidő: 2017. március 10.

A jelentkezés után e-mailben felvesszük a kapcsolatot mindenkivel, ezt követően személyes beszélgetésre kerül sor, melyről bővebb tájékoztatást szintén e-mailben küldünk majd.
A beszélgetés tervezett időpontja március 14., 17:00.


Kezdés: 2017. március 21.

Befejezés: 2017. június 22.

Elméleti előadások és gyakorlati órák:
12 héten keresztül, hetente kétszer,
kedd-csütörtök 17.00-19.00-ig, illetve 17.00-20.00-ig.

Helyszín
Az oktatás helyszíne:

MOME Z
1111 Budapest, Bertalan Lajos u. 2.

KAPCSOLAT
oktatásszervező:

Horváth Georgina
telefonszám: +3630 438 0127
email: mometypo@mome.hu

Projekt-koordinátor:

Gyulavári Tímea
+3670 684 6319
open.mome.hu
facebook.com/MOME-OPEN