Spekulatív design

Jövőtervező workshop

Voltak már merész ötleteid, amik megváltoztathatnák a világot? A nagy álmoknak elképesztő erejük van. Arra ösztönöznek minket, hogy elhiggyük, a dolgok gyökeresen másként is lehetnének, mint ahogyan ma ismerjük őket, és hogy képesek vagyunk haladni e képzeletbeli jobb jövő felé

Korunkat a látomások helyett, inkább a szorongás és a múlton való nosztalgiázás jellemzi. Nem tudjuk, hogyan tegyük rendbe a bolygót és biztosítsuk a túlélésünket.

A legtöbben “design” alatt esztétikai és funkcionális problémák megoldását értik. A spekulatív design módszere a tudományra és a képzeletre egyszerre támaszkodva új távlatokat nyit: a workshopon teret adunk a különböző alternatív, akár utóppisztikus jövőkről szóló vitának, gondosan felépített feladatokkal inspirálva a résztvevők fantáziáját. A spekulatív design katalizátorként működhet a valósághoz való viszonyunk kollektív újradefiniálásában. 

Ár / Jelentkezés

160 000 Ft + ÁFA

Jelentkezési határidő 2023-06-05
Kezdés: 2023-06-17

A workshop alkalmai: június 17. és június 24. Ha személyre szabott ajánlatot szeretnél csapatodnak, kérd egyedi ajánlatunkat!

Mit fogsz megtanulni?

A kurzuson a design spekuláció módszerét ültetjük  gyakorlatba annak érdekében, hogy túllépve a jól ismert profitorientált design 1-2 éves távlatán, akár 20-100 évet ugorva képzeletben a jövőbe, egy adott probléma lehetséges megoldásairól gondolkodjunk, és arról, hogy terveink és termékeink milyen hatással lehetnek a jövő társadalmára.

A workshop mindig egy aktuális, de jövőbe mutató társadalmi kérdés körül forog: olyan témákon keresztül, mint a klímaváltozás, a pénz, az élelmiszer vagy metaverzum jövője a résztvevők kipróbálhatják, hogyan lehet logikusan felépített módszertan segítségével beindítani és irányítani a fantáziájukat. 

Neked szól, ha

  • Ha a munkád során hosszútávú stratégiai tervezéssel is foglalkozol 
  • Ha szeretnél megismerkedni a design módszertanok legújabb hullámával 
  • Ha érdekel a sci-fi és a futurológia 

Nem neked szól, ha

  • ha csak a gyors megoldások érdekelnek a jelen problémáira 
  • ha nem akarsz csapatban dolgozni 
  • ha nem mersz nagyot álmodni 

Tematika

A 2 napos workshop 4 modulból épül fel, melyek rövid elméleti és sokkal több gyakorlati szakaszból állnak: 

I. MODUL: A TÉMA FELTÁRÁSA

Cél: Bevezetés a módszertanba és a feldolgozandó téma elméleti hátterébe.  

Nem számít, milyen háttérrel érekeztél a csoportba, az első előadáson elsajátíthatod  a spekulatív design módszertan alapjait. Szintén ebben a modulban meghívott szakértő mutatja be a workshop központi témáját adó társadalmi problémát. 

 II. MODUL: SPEKULÁCIÓ
Cél: Spekulációs gyakorlat arról, hogyan nézhet ki az adott témakörrel kapcsolatos jövő, majd egy, a jövőre hatást gyakorló termék kitalálása.  

 III. MODUL: “DESIGN PROBING”
Cél: A termék koncepció vizualizálása, visszajelzések gyűjtése majd iteráció  

 IV. MODUL: KÖZÖS MEGBESZÉLÉS
Cél: A termékek bemutatása csapatonként, majd a lehetséges hatásuk megvitatása közösen, végül a tanulságok levonása. 

Órarend

Ütemezés:

2 nap – június 17. és 24.
Szombatonként – 10:00-17:00

Helyszín:

MOME Campus
1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.

Miért hasznos?

Az olyan technológiai óriások és szervezetek, mint a Nike, a Visa, a Pepsi, a Ford és még a NATO is alkalmaznak saját sci-fi forgatókönyvírókat, hogy segítsék őket futurisztikus termékek és stratégiák kidolgozásában. A spekulatív design segít kitágítani a képzeleted, és új, az ismert világ határait feszegető rendszereket és prototípusokat alkotni, amelyek leginkább etikai és fenntarthatósági problémákra reflektálnak. A workshop célja elsősorban a gondolatébresztés és vitaindítás a társdalmunkat érintő fontos, nagyléptékű kérdések mentén a design eszköztárának segítségével.