LIGHTING DESIGN 1.0

KREATÍV VILÁGÍTÁSI TANFOLYAM

KEZDÉS: 2019. MÁRCIUS 4.

JELENTKEZÉS

Jelentkezési határidő: 2019. FEBRUÁR 18.

Mi a lighting design? Hogyan lehet egy teret elsősorban fényekkel létrehozni, vagy egy már meglévő tér adottságait fényekkel kiemelni? Milyen eszközöket használ a produkciós és a filmes világítástechnika? Mitől jó egy színpadi tér bevilágítása? Milyen fények illenek egy rendezvény hangulatához?

Blogod vagy vlogod van, de nem vagy elégedett a felvételeid minőségével? Érdekel a fények, és a világítástechnikai eszközök kreatív felhasználása, de még nem tudod, merre indulj tovább? Rendezvényt szervezel, és szeretnéd a helyszínekből a maximumot kihozni? Szeretnél filmes és színházi produkciókban világítási feladatokat ellátni? Ha meg akarod tudni, hogyan segítheti munkádat a világítástechnika és a design, jelentkezz tanfolyamunkra!

A kurzus célja a résztvevők kreatív, alkalmazott és produkciós világítással kapcsolatos ismereteinek megalapozása. A tanfolyam gyakorlatai a fények tartalomközvetítő szerepére, valamint kreatív használatára fókuszálnak. A résztvevők a birtokukba kerülő tudással adekvát javaslatokat tehetnek fénybeállításokra, ezzel felgyorsítva és megkönnyítve egy produkció munkálatait. Hallgatóink számára további specializációk elvégzése után lehetővé válik, hogy rendezvények, színházi, filmes vagy valós idejű események fénybeállításait elvégezzék, valamint hogy egyéb produkciós és látványtervezési feladatokat oldjanak meg.

A tanfolyam 15 fő jelentkezése esetén indul!

Tematika

 • Mi a lighting design? Természetes és analóg fényforrások. Fény és árnyék. Fény fizikai jellemzői, fénytani kísérletek, emberre gyakorolt hatások. A fény kreatív felhasználási lehetőségei a média történetében.
 • Kreatív világítási gyakorlatok I-II. Gyakorlatok a fények hangulatmeghatározó, térátlényegítő, tartalomközvetítő szerepére, valamint kreatív használatára.
 • Architectural lighting design I-II. A nappali fény felhasználása és komponálása. Belső terek világítása építészeti példákon keresztül.
 • Színházi világítás I-II. Prezentáció: elméleti és gyakorlati alapok lámpákkal, színekkel, fényirányokkal. Gyakorlat: egy konkrét, imitált színházi szituációs feladat megvalósítása a vezető tanár irányításával. Lámpák elhelyezése, beállítása, fényváltások létrehozása és azok kapcsolása zenéhez. Dramaturgiai és lélektani folyamatok fényekkel való irányítása, terelése, befolyásolása.
 • Gyakorlatok produkciós világítás létrehozására I-II., Film és világítás. Fények alkalmazása szöveges tartalmak és más források alapján. Karakterábrázolás.

Oktatók

 • Szirtes János

  képzőművész, tanszékvezető egyetemi tanár, MOME

  Kreatív világítási gyakorlatok I-II.

 • Püspök Balázs

  formatervező, világítástervező, egyetemi docens, MOME

  Architectural lighting design I-II.

 • Dévényi Zoltán

  operatőr, oktató, MOME

  Felvételtechnika és világítás I-II.

 • Szénássy Alex

  Laboratory Group, alapító

  Light for fun. Innovációk a világítástechnikában

 • Kazi Roland

  médiaművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem doktori hallgatója

  A világításdizájn kultúrája, elméleti órák

 • Bányai Tamás

  világítástervező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori hallgatója

  Színházi világítástervezés I-II.

Időpontok és helyszín

Időpontok

kezdés: 2018. március 4.

12 alkalom + záróprezentáció

hétfőnként 17:30-19:55 (március 4., 11., 18., április 1., 8., 29., május 13., 20., 27.)

szombatonként 10.00-12.15 és 12.45-14.15 (március 16., 23., április 13., május 4.)

RÉSZLETES MENETREND

Helyszín

MOME Z (hétfőnként)
1111 Budapest Bertalan Lajos u. 2.

MOME Two Térkísérleti műterem (szombatonként)
1121 Budapest, Budakeszi út 12-22.

KÉPZÉS ÁRA

210.000 Ft + ÁFA

JELENTKEZÉS

Jelentkezni az alábbi linken található űrlap kitöltésével lehet

JELENTKEZÉS

Jelentkezési határidő:
2019. február 18.

Beiratkozás

A beiratkozás a tanfolyam első óráján történik.